Máte už štrúdlu dost? Upečte si jablečné lokýnky!

29. říjen 2013

Na podzim se v kuchyni peče především z jablek. Pokud máte už štrúdlu, hraběnek a jablečných koláčů dost, vyzkoušejte recept od naší posluchačky Marie Čužnové z Dubu u Prachatic.

Ingredience:
45 dkg hladké mouky
4,5 dkg droždí
8 dkg moučkového cukru
1 kávová lžička skořice
špetka soli
8 dkg změklého másla
300 ml vlažného mléka
2 žloutky
3 nahrubo nastrouhaná jablka
1 rozšlehané vejce na potření

Postup
V teplém mléku rozpustíme máslo, přidáme ho k mouce, cukru, droždí, soli, skořici, mandlím a žloutkům a zpracujeme těsto tak, aby se nelepilo k míse. Necháme ho pak přikryté kynout asi 60 minut.

Vyknuté ještě jednou prohněteme a utvoříme z něj asi 5 cm tlustý váleček, který nakrájíme na 20 stejných dílků. Z nich na pomoučeném vále vyválíme oválky a na střed každého z nich položíme nastrouhaná jablka. Ta můžeme ještě posypat nastrouhanými ořechy či mandlemi.

Těsto s jablky svineme do válečku a přeneseme na vymazaný plech. Potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubým cukrem a necháme na plechu ještě 15 minut kynout.

Pečeme 20 minut v troubě na 180°C. Po upečení je necháme vychladnout a pak hned servírujeme, protože nejchutnější jsou čerstvé.

Spustit audio