Masné krámy čeká rekonstrukce

30. září 2002

V sobotu, přesně ve 22:22, se v legendární českobudějovické pivnici Masné krámy zastavil život. Když se do zvuku harmoniky a bubnů ozvala věta "pivo došlo", bylo každému jasné, že zdejší prostory dlouho nespatří. Restauraci totiž nařídil uzavřít okresní hygienik, kterému se nelíbil stav budovy. Středověký objekt nyní čeká nákladná několikaměsíční rekonstrukce a obnova vybavení.

Se svou oblíbenou restaurací se přišlo rozloučit mnoho stálých hostů i turistů. Naposledy je také přivítali současní provozovatelé Masných krámů, kteří objekt opouštějí po mnoha letech se smutkem. Jejich role se od října s největší pravděpodobností ujme pivovar Budějovický Budvar, který se netají úmyslem přetvořit Masné krámy ve svou značkovou restauraci. Ostatně jiné pivo se mezi jejími zdmi nikdy netočilo.

Oficiálně se dveře restaurace uzavřou až v pondělí. Provozovatelé se ale rozhodli, že hosty naposledy obslouží právě v sobotu, aby se ještě mohli důstojně rozloučit s personálem. Masné krámy jsou pro město i turisty výraznou dominantou, podobně jako Černá věž a Samsonova kašna. Pivnici neopomněl navštívit při své cestě do Budějovic prezident Václav Havel, posledním významným hostem byl americký právník Ed Fagan, který zastupuje protitemelínské aktivisty.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio