Martínek na ledě září

29. září 2004

Obránce zámořského týmu New York Islanders Radek Martínek mohl v době výluky v NHL oblékat dres extraligového celku, zájem o něj by mělo hned několik týmů.

Přesto se dvojnásobný mistr světa rozhodl hrát pouze první ligu za České Budějovice, odkud se před třemi lety vydal za moře.

Osmadvacetiletý bek se rázem stal největší hvězdou svého týmu a možná i celé soutěže. Mezi mantinely se pohybuje s nevídaným přehledem a nejenže zvládá bez chyby defenzivní činnost, ale dokáže odebírat soupeři puky již ve středním pásmu a střílí důležité góly.

Kliďas Martínek se nezabývá svým postavením v kanadském bodování. "Je to úplně jedno, kdo dá gól. Hlavně, že se vyhrálo," konstatoval pragmaticky. Českobudějovický zadák již odhalil nejpodstatnější rozdíl mezi NHL a českou první ligou. "Hokej je tady strašně zákeřný. NHL je tvrdá, ale tam nikdo nezvedá ruce, zezadu vás nesejme a neletíte hlavou na mantinel," srovnával. O změně a postupu výše neuvažuje: "Vybral jsem si sám, jsem tady spokojený," řekl. Letní přípravu před sezonou absolvoval Martínek v Havlíčkově Brodě, kde trvale bydlí. Individuálně trénoval společně s Josefem Vašíčkem, působícím nyní ve Slavii. Na zámku v Hluboké nad Vltavou se stačil oženit a pak již zamířil do Českých Budějovic, kterým vděčí za vstup do velkého hokeje. "Pro mě bylo od začátku jasné, kam půjdu v případě výluky NHL," řekl bez váhání. "Jiný klub mě ani nekontaktoval. Potkal jsem pana Pouzara, který si vzal na mne číslo. Pak projevili zájem budějovičtí trenéři a nebylo co řešit. Nikam jinam se mi nechtělo," vysvětluje. Existuje však ještě jedna možnost, kde by se mohl Martínek během výluky zámořské soutěže objevit: na střídavý start v rodném Havlíčkově Brodě. "Ozvali se, měli o mne zájem. Pokud se najde časová skulinka, mohl bych tam naskočit na nějaký zápas," pravil. Martínek se neobává, že v nižší soutěži hokejově ztratí a z návratu do NHL nemá strach. "Nebojím se toho, určitě budu dobře připravený. Na rozdíl od některých kluků, kteří vůbec nehrají, mám dostatečné zápasové vytížení. V Budějovicích se pracuje podobně jako v NHL, úroveň je profesionální. Tréninky včetně přístupu kouče si v ničem se zámořím nezadají," chválil své současné působiště hráč, který zde neměl problémy s adaptací. Sám si rovněž vyřídil pojistku, s předstihem již na počátku srpna. V New York Islanders nemá Martínek nijak závratnou smlouvu, zaplacení pojistky ho příliš nezatížilo. Uplynulé tři sezony v mužstvu Ostrovanů hodnotí s jednou výhradou. "Mohl bych dostávat víc času na ledě. Jsou tam ale čtyři top obránci a není snadné se přes ně prosadit," uvedl. Momentálně se mu vyhýbají i zdravotní obtíže, které ho za mořem provázely. "Musím to zaklepat, všechno je v pořádku, žádné následky se neprojevují," prohlásil na účet přetrhaných kolenních vazů, otřesu mozku a zlomeného kotníku.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio