Machholzovu kometu sledují na Kleti pouhým okem

15. prosinec 2004

Machholzovu kometu, která se k Zemi nejvíc přiblíží 6. ledna na 51 milionů kilometrů, pozorují astronomové observatoře na Kleti na Českobudějovicku už nyní bez dalekohledu. "Jeví se jako slabý mlhavý obláček bez ohonu," řekl dnes ČTK Miloš Tichý. V dalekohledu, ale i v divadelním kukátku je už dost výrazná, dodal.

K pozorování je potřeba vyhledat místo, kde neruší oblohu veřejné osvětlení. Nyní je vidět vpravo dole pod souhvězdím Orion, kde ji také Tichý vyfotografoval. Počátkem ledna bude poblíž otevřené hvězdokupy Plejády v souhvězdí Býka. Nejjasnější, podle Tichého, ale ne o mnoho víc než nyní, by měla být kolem 10. ledna. Kdo se chce na kometu podívat, by si měl podle Tichého pospíšit, protože na to má zhruba tři až čtyři dny. Pak už ji začne rušit měsíční svit. "Kdo to nestihne, bude muset pozorování odložit na konec prosince nebo na leden," dodal astronom.

Na internetové adrese kleťské observatoře www.komety.cz je možné si prohlédnout fotografie Machholzovy komety pořízené objevitelem i jihočeskými pozorovateli. K dispozici je tam také mapa oblohy s vyznačenou dráhou jejího letu až do poloviny února. Nová kometa C/2004 Q2 (Machholz) je desátým objevem Donalda Machholze. Poprvé ji spatřil 27. srpna 2004 nad ránem z kalifornského Calfaxu zrcadlovým dalekohledem s třicetinásobným zvětšením a zorným polem 1,8 stupně. Jevila se jako mlhavý obláček a pohybovala se souhvězdím Eridanus směrem do Zajíce.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio