Lyžařská sezóna se blíží. Nepodceňte přípravu výstroje

19. prosinec 2019

I když bude letošní zima podle meteorologů spíše na blátě, zalyžovat si můžeme v horských střediscích na umělém sněhu nebo vyrazit do zahraničí, kde si na nedostatek sněhu stěžovat nemohou. Jak připravit lyžařskou výstroj na zimu, prozradil prodejce a servisní technik Jan Červenka.

Před prvním lyžováním bychom měli nechat lyže nabrousit a zkontrolovat vázání. Vyplatí se vzít obě lyže i boty a odnést je do specializovaného servisu. Pokud ponesete více lyží, nezapomeňte doplnit údaje jako výšku a váhu jejich majitelů. Servis zkontroluje kvalitu skluznice, nabroušení hran, vázání i jeho funkčnost. Doklad ze servisu se vyplatí uschovat, může totiž posloužit při jednání s pojišťovnou v případě úrazu.

Boty a délka lyží

V botě se nedoporučuje nechávat rezervu. Přezky by v takém případě nemusely nohu správně udržet a mohlo by dojít k úrazu.

Lyže je vhodné nechat prohlédnout ve specializovaném servise před každou sezónou

Délky lyží se doporučují podle věku lyžaře a jeho zkušeností. Pokud se jedná o dospělého člověka a univerzální lyži, doporučuje se délka k ústům až ke kořeni nosu, u dětí o trochu kratší. Příliš krátká lyže je o něco více „točivá“ a není tak stabilní. S delší lyží bude mít naopak dítě problém se zatáčením. Samozřejmostí by měla být přilba, bez které by nikdo neměl na sjezdovku vkročit.

Lyže by měly být po servisu bez závad, přesto se vyplatí k výbavě pořídit ještě vosky. Dnes existuje celá řada tzv. univerzálních vosků, díky kterým si lyže může navoskovat každý sám. Lyže se voskují průběžně. Pokud budeme lyžovat každý víkend, vyplatí se lyže opět přinést do servisu a nechat přebrousit.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.