Lov na umělou mušku

6. duben 2019

Muškaření – to už je taková rybářská  „vyšší dívčí“, žádné vysedávání na břehu. A základem této rybolovné techniky je muška, která dala celému oboru jméno.

Je to specifický druh sportovního rybolovu, snaha ulovit rybu na napodobeninu běžného hmyzu, říká ing. Miloš Urych, předseda Severočeského územního svazu Českého rybářského svazu a sám také milovník této rybolovné techniky.

Větší šance pro rybu?

Snad ani ne, ale rozhodně je to lepší šance na komunikaci s rybou, rybář vidí, jestli ryba reaguje, jestli si návnady všimla a jestli je také ochotná ji pozřít – pokud ano, pak rybář vyhrál.

Muškaření (ilustrační foto)

Mušky

Základní dělení je na mušky suché a mokré. Ty suché napodobují hmyz plovoucí po hladině. Takzvaná mokrá muška zas napodobuje hmyz utopený, objevující se těsně pod hladinou. Navíc muškař potřebuje speciální prut, šňůru i naviják a v neposlední řadě taky brodící kalhoty a boty, protože jde za rybou do jejího životního prostředí.

Příprava mušek

Dají se koupit hotové mušky, profesionálně vyrobené, ale opravdu pravověrný muškař si návnadu chystá sám. Základem je háček, který se vlastně zahalí do napodobeniny hmyzu – může tady zapracovat i fantazie, ale obvykle se používá nápodoba běžného hmyzu nebo jeho vývojových stádií. Používají se k tomu peříčka, různé nitě a plastové přípravky. Ve vybavení je potřeba mít vázací nářadí a šikovný svěráček. A taky krabičku na uložení hotových návnad – a možná, že jste někde potkali rybáře, který měl klobouk ozdobený právě těmito umělými muškami J.

Muškaření (ilustrační foto)

Muškaření

Může se dělit i podle místa – muškařit lze na řekách, stojatých vodách i na moři. Pokud nemáte v blízkosti nikoho, kdo by vás do tajů výroby umělých mušek i do tajů tohoto lovu zasvětil, zkuste probrouzdat dřív než vodu internet. Najdete tam řadu užitečných rad i pro zahraniční muškaření.

 

Spustit audio