Loutkové divadlo v Třeboni získá nové prostory na Masarykově náměstí

12. červenec 2011

Nové prostory pro Loutkové divadlo v Třeboni vzniknou přestavbou výstavního sálu na Masarykově náměstí. Plánuje to třeboňská radnice, a to už od příští turistické sezóny.

Třeboňské loutkové divadlo, které má tradici už od roku 1924, na vlastní scénu čeká od jara 2009, kdy bylo vystěhováno z bývalého augustiniánského kláštera. Nyní už je jasné, že zázemí najde v prostorách výstavního sálu. Ten totiž splňuje prostorové požadavky loutkářů i zájem města o umístění divadla v historickém centru.

Dalšími možnostmi, ze kterých se vybíralo byla například vestavba v Krčínově domě, nebo přestavba bývalé kotelny na sídlišti Hliník.

Jak uvedl starosta Třeboně Jiří Houdek, město přestavbou výstavního sálu o výstavní prostory nepřijde: „Nepřijde o výstavní prostory, protože řešení je multifunkční - v podstatě s rozkládacím hledištěm. Hlediště se může kdykoli složit do kvádru, který zůstane uprostřed výstavní plochy a po stranách může být výstavní sál dále využíván k výstavám. Navíc v přístavbě, která bude komunikačním napojením mezi sálem a divadlem, vznikají další výstavní prostory, takže úpravou naopak dojde k rozšíření.“

Rekonstrukce výstavního sálu pro loutkové divadlo vyjde město Třeboň asi na 11,5 milionu korun. Částka zatím není konečná, ještě totiž bude vyhlášena veřejná soutěž, v níž mohou zájemci o rekonstrukci nabídnout nižší cenu. A jak uvedl Jiří Houdek, město se také bude snažit najít možnost využití dotací.

autor: hoch
Spustit audio