Lihovary se potýkají s nedostatkem ovoce ke zpracování

6. říjen 2010

Lihovary se v letošním roce potýkají s nedostatkem ovoce na výrobu destilátů. Jedna z největších palíren na jihu Čech, Zámecký ovocný lihovar Blatná, zpracovala jen desetinu obvyklého množství hrušek, třetinu třešní i švestek.

Švestky zpracovávají v podstatě jen díky dovozu ze zahraničí, ale i odsud mají třetinu toho, co v jiných letech.

Také Lihovar Poněšice na Českobudějovicku pociťuje letošní špatnou sezónu ovoce, potvrzuje jednatel lihovaru Ladislav Ledajaks: „Ranné ovoce, třešně či meruňky, nebylo. Švestky prakticky také nejsou, nyní až pak jablka. S ovocem jsou letos problémy. Do lihovaru jsme si ovoce sehnali, ale pěstitelské pálení vázne.“

autor: Ivan Mls