Lidovci navrhnou do Senátu bývalého starostu Č. Krumlova

11. únor 2004

Bývalého českokrumlovského starostu Jana Vondrouše postaví KDU-ČSL v podzimních volbách do Senátu na Českokrumlovsku. Jednapadesátiletý Vondrouš bude chtít nahradit v horní komoře lékaře Martina Dvořáka z ODS. Do svého senátorského křesla se chce vrátit náměstek jihočeského hejtmana Karel Vachta z ČSSD, kterého Dvořák před šesti lety porazil.

Lidovci jsou ale přesvědčeni, že nejlepším možným kandidátem je Vondrouš. "Svědčí o tom jeho práce, kterou pro Český Krumlov a Českokrumlovsko odvedl v pozici dlouholetého starosty," řekl novinářům při Vondroušově představování předseda lidovců Miroslav Kalousek. "Jsme plně připraveni dát mu veškerou podporu jak v Poslanecké sněmovně, tak v Senátu, a v neposlední řadě, a to zdůrazňuji, i v Evropské lidové straně," uvedl Kalousek. Připomněl, že klub této strany je nejsilnější frakcí v Evropském parlamentu. Český Krumlov jako příhraniční region podle něj bude mít obrovské šance čerpat prostředky ze strukturálních fondů Evropské unie. Lidovec Vondrouš označil svou kandidaturu za návrat do politiky zhruba po sedmi letech, kdy se věnoval soukromému podnikání v cestovním ruchu. Tím chtěl, jak řekl, doplnit svoje zkušenosti z komunální politiky a z funkce státního úředníka. "Dnes jsem schopen přenést všechny tyto zkušenosti do služby, kterou funkce senátora je. Když jsem zvažoval, se kterou stranou svůj návrat do politiky uskutečním, jednoznačně mi z toho vyšla KDU-ČSL," řekl ČTK bývalý člen ODA.

Jednapadesátiletý Vondrouš je ženatý, otec tří dětí. V letech 1990 až 1998 stál v čele českokrumlovské radnice, od února do srpna 1998 působil jako náměstek ministra kultury pro ekonomiku. Od této doby je soukromým podnikatelem, společně s manželkou má firmu v oblasti cestovního ruchu.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio