Lidí s leptospirózou je osm

1. říjen 2002

Počet lidí nakažených po záplavách leptospirózou se v jižních Čechách zastavil na čísle osm, není ale vyloučeno, že onemocnění by se mohlo potvrdit u některých z devíti podezření. Nelze to říci určitě, příznaky u některých pacientů tomu ale nasvědčují, řekla dnes ČTK vedoucí epidemiologického oddělení Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Iva Šípová.

Hygienici čekají na výsledky laboratorních testů, zda se podezření potvrdí. Nová onemocnění by podle odborníků přibývat neměla, protože nejdelší inkubační doba nemoci od záplav uplynula. Nemocní pocházejí z Českobudějovicka, Českokrumlovska, Jindřichohradecka a Táborska. Nakazili se při styku s povodňovou vodou, v níž byla moč hlodavců. Právě ona je jedním z nositelů bakterií leptospirózy. Mezi lidmi, u nichž se podezření vyšetřuje, je i jeden člověk z Prachaticka.

Podle Šípové nelze v souvislosti s počty nakažených hovořit o epidemii. Letošních 14 potvrzených případů totiž pouze o tři převýšilo loňský počet. Na leptospirózu po letošních povodních nikdo nezemřel. Po záplavách na Moravě v roce 1997 jí podlehli čtyři lidé a spekulovalo se o zanedbání diagnostiky. Jihočeští hygienici proto ihned po záplavách instruovali všechny praktické lékaře v kraji, jak nemoc odhalit a co proti ní učinit. Obyvatele rozhlasem informovali, jak se mají proti nakažení bránit.

Hygienici upozorňují, že při styku s kontaminovanou vodou či zeminou je nutné používat ochranné pomůcky, jako gumové rukavice a holínky. Bakterie se do organismu dostanou i přes neporušenou kůži. Z člověka na člověka se však nepřenášejí. V případě nákazy trvá nejméně deset dní, než se nemoc projeví. Poté se dostaví příznaky podobné chřipce. Hygienici doporučují navštívit ihned lékaře, aby rozbor protilátek v krvi určil diagnózu. Nemoc se projevuje vysokými horečkami, poruchami centrální nervové soustavy, jater a ledvin. Těžší průběh má u lidí oslabených nemocí, stářím nebo vyčerpáním. V raném stadiu se dá úspěšně léčit antibiotiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio