Lidé si na hřbitovech ve Strmilově a Člunku a u kostela v Číměři připomněli oběti jedné z největších leteckých bitev druhé světové války

25. srpen 2020 18:00

Nad Jindřichohradeckem se 24. srpna 1944 strhla bitva amerických a německých letounů. Sestřeleno během ní bylo 6 amerických čtyřmotorových bombardérů B24 Liberator a nejméně 14 německých stíhaček typu Messesrchmitt a Focke Wulf.

„Bitva nad Jindřichohradeckem byla v rámci války o pohonné hmoty, účastnili se jí letci 15. americké armády, kteří letěli na chemické rafinérie v Kolíně a Pardubicích. Když se vraceli zpátky, tak přibližně v čase 12:34 došlo k útoku,“ připomněl Vladislav Burian, předseda Klubu historie letectví z Jindřichova Hradce, příběh devíti sestřelených letců.

Ve Strmilově, odkud byly ostatky letců po druhé světové válce exhumovány a odvezeny do Francie a Spojených států amerických, začala pieta u pamětní desky na hřbitově u kostela svatého Ondřeje v pondělí vpodvečer. Odtud se členové Klubu historie letectví a vojenští historici přesunuli do Člunku a do Číměře.

Celou reportáž Lucie Hochmanové z pietního aktu si můžete poslechnout online nebo stáhnout do počítače či mobilu a poslouchat později.

Spustit audio