Letošní deště zmírnily problémy s vodou na jihočeských rybnících. I přesto museli blatenští rybáři někde odložit výlovy

2. listopad 2020 14:39

Rybníky na Blatensku trpí dlouhodobým nedostatkem vody. Deficit vody se odrazil i na letošní produkci ryb.

Rybníky na Blatensku trpí dlouhodobým nedostatkem vody.

„Od loňského roku během podzimu a letošního vegetačního období přibylo zhruba šedesát centimetrů vody,“ upřesňuje David Hlaváč, zootechnik ze společnosti Blatenská ryba na břehu rybníku Milavy u Sedlice na Strakonicku s tím, že na zhruba dvaceti až třiceti procentech plochy zdejších rybníků se voda dostala na plný stav. Produkce podle něj ohrožena nebyla, nicméně v deseti procentech rybníků se voda nedopustila.

Deficit vody se odrazil i na letošní produkci ryb, jak potvrzuje jednatel společnosti Blatenská ryba Jiří Bláha: „Z některých rybníků jsme ryby ubírali, aby dorostly na požadovanou hmotnost. Bohužel, bohudík, těžko říct, přišla pak voda a ryba nám v mnoha případech přerostla. Nevím, jestli to bude problém s odbytem, protože zahraniční odběratelé chtějí rybu  nějaké váhové kategorie a my budeme mít těžší.“

Současná váhová kategorie ryb kilogram dvacet až kilogram a půl jsou pro trh neakceptovatelné. Některé rybníky se tedy budou lovit místo po dvou, až po třech letech.

Rybáři proto museli některé výlovy odložit a to i přesto, že se po letošním deštivém létě vodní deficit zmírnil.

Nižší vodní hladina ovlivnila produkci ryb ale i na třeboňských rybnících, kde rybáři příliš velké problémy s vodou neměli.

Třeboňské rybníky na tom s vodou byly o něco lépe, vysvětluje předseda představenstva Rybářství Třeboň Josef Malecha:

„My jsme unikum v rybářských podnicích, protože máme Zlatou stoku a řeku Lužnici.“ Zařídili se tedy na začátku roku, kdy voda v Lužnici nebyla, s násadou podle stavu vody.

Rybáři doufají, že letos konečně přijde se zimou i vydatná sněhová nadílka. Ta je totiž pro množství vody v rybnících vždy zásadní.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online nebo si ji stáhnout do svých počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio