Lesníci předběžně sčítají zvěř. Už jsou ideální podmínky pro pozorování zvířat

7. únor 2017

Ze sněhu se radují nejenom lyžaři, ale i myslivci. Díky bohaté sněhové nadílce jsou ideální podmínky pro pozorování zvěře. Lesníci se proto už teď dali s měsíčním předstihem do jejího sčítání.

„Nejprve zkontrolujeme vítr. Na to mám takovou speciální pomůcku - bublifuk,“ prozrazuje lesní správce Tomáš Fojt uprostřed Staré Obory u Hluboké nad Vltavou. Když už ví, že ho zvěř díky dobrému směru větru neucítí, může vylézt na posed.

Pak je potřeba být zticha a trpělivě čekat na zvěř. To se často vyplatí. „Vidím čtrnáct daňků starších tří let. Předpokládám, že sem chodí na to krmení, které se každý den doplňuje,“ ukazuje.

Letošní zima pozorování přeje, protože zvěř se drží ve větších tlupách. „Zvěř se cítí v zimě v tlupě bezpečněji, zároveň se společně koncentruje kolem dostupné potravy a myslím, že když jsou ve velké tlupě, tak také lépe odolávají velkým zimám díky tomu, že se vzájemně trochu chrání před chladem,“ říká Tomáš Fojt.

Počet daňků, které viděl, si pečlivě zapíše a nahlásí oborníkovi. Díky takovýmto údajům budou informace při březnovém sčítání zvěře daleko přesnější.

Spustit audio