Lávka a studna zaujaly. Autoři úspěšných snímků ze soutěže Moje jižní Čechy převzali ceny

11. září 2016

Netradiční záběr na lávku nad českobudějovickým nádražím a historická studna s elektrárnou Temelín v pozadí. To jsou motivy snímků, které skončily na druhém a třetím místě v letní fotografické soutěži Českého rozhlasu České Budějovice Moje jižní Čechy.

O vítězi se rozhodovalo prostřednictvím hlasování na webu budejovice.rozhlas.cz. Autoři snímků s druhým a třetím nejvyšším počtem hlasů si z Českého rozhlasu odnesli poukazy na relaxační víkendové pobyty pro dvě osoby.

Fotografie studny u obce Kočín Marie Ludvíkové, která skončila na třetím místě v soutěži Moje jižní Čechy

Druhou příčku obsadil se svou fotografií Pavel Fictum. Ten sice žije ve Staňkově v západních Čechách, ale zachytil lávku nad českobudějovickým nádražím. „Do Budějovic jezdím za přítelkyní a po té lávce občas chodíme. Jednou jsme se v noci vraceli z města, lávka mě zaujala, tak jsem položil foťák na zem a vyfotil ji,“ popisuje.

Snímek vznikl zhruba dva týdny před rekonstrukcí lávky, což byl také jeden z důvodů k vyfotografování. „Nevěděl jsem, jak lávka bude vypadat po rekonstrukci, tak jsem ji chtěl ještě zachytit,“ dodává Pavel Fictum.

Na soutěž Moje jižní Čechy ho upozornila přítelkyně. Při výběru vhodného soutěžního snímku pak padla volba právě na nezvyklý záběr lávky. „Říkal jsem si, že všichni budou posílat Hlubokou, Krumlov a tak dál, tak jsem chtěl zkusit něco jiného,“ dodává. Jeho strategie fungovala a Pavel Fictum získal relaxační pobyt pro dva v Lázních Bechyně.

Třetí místo v soutěži Moje jižní Čechy patří Marii Ludvíkové z Českých Budějovic. Ta zaslala fotografii historické studny u tvrze Býšov nedaleko obce Kočín. V pozadí jsou na snímku vidět i temelínské věže. „Vybírala jsem z více fotografií a nakonec jsem se rozhodla právě pro tohle, protože jsem si říkala, že to lidé neznají a nikdo jiný to tam nepošle,“ komentuje.

Marie Ludvíková, která fotografuje od malička, pak samozřejmě na hlasování upozornila všechny známé. „To víte, že jsem obeslala všechny kamarády a přátele s tím, že tam mám fotku a že mi mohou kliknout,“ říká. Hlasy pak stačily na třetí místo a odměnu v podobě poukazu na relaxační pobyt v Rezidenci Nové Hrady.

Vítězkou fotografické soutěže Moje jižní Čechy se stala Tereza Švehlová z Vimperka. Získala hlavní cenu - elektrokolo Galaxy Carpo 2 v hodnotě 30 tisíc korun od společnosti Cyklo Švec, které si převezme v následujících dnech.

Všechny soutěžní snímky a kompletní výsledky stále najdete ZDE.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.