Kvůli nedostatku dětí zruší Tábor jediné jesle

15. únor 2006

Tábor ke konci měsíce zruší dětské jesle. Rozhodli o tom radní na svém posledním zasedání. Po zdražení poplatku od začátku roku ze 405 na 1500 korun měsíčně do nich nechodí žádné děti. Město přitom na provoz zařízení ročně doplácí přes jeden milion korun.

"Udělají se také organizační kroky k tomu, kdyby někdy v budoucnu se objevila potřeba jeslí, aby se do doby tří měsíců daly obnovit," řekl ČTK tajemník táborské radnice Lubomír Šrámek. Zařízení by se ale už nejspíš nevrátilo do původních prostor, ale fungovalo by v budově jedné z mateřských škol.

Od začátku roku chodilo do jeslí v Táboře jedno dítě asi tři dny. Rodiče nyní mohou dávat děti do školek, kam podle Šrámka mohou chodit děti už od dvou let. Dvě pracovnice jeslí město propustí, nabídne jim ale práci v jiných městských organizacích.

Radní kvůli velké ztrátě jediné jesle na Táborsku zrušili ke konci srpna, rodiče ale proti jejich rozhodnutí protestovali. Město pak uznalo, že mladí lidé si zaslouží výhody stejně jako senioři, kteří mají například MHD zdarma. Tábor založil jesle jako pomoc sociálně slabším rodinám, jež ale zařízení příliš nevyužívají.

V celém Jihočeském kraji nyní fungují čtyři jesle - dvoje v Českých Budějovicích, po jedněch v Písku a Táboře. V Písku rodiče platí dětem pouze poplatek 20 korun denně a 20 korun stravné, zařízení ale slouží i handicapovaným dětem. Jesle v Českých Budějovicích měsíčně stojí 987 korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio