Kvůli kalamitě omezili na Prachaticku vstup do lesa

20. červenec 2005

Zákaz vstupu do lesa v okolí Prachatic mimo vyznačené turistické cesty a cyklostezky vydal prachatický odbor životního prostředí. Po větrné kalamitě totiž v terénu zůstávají částečně vyvrácené stromy, které mohou spadnout. Následky kalamity, která skolila zhruba 2000 metrů krychlových dřeva, podle jednatele Městských lesů Prachatice ohrožují pohyb návštěvníků.

"Je to vlastně jedna lokalita, kde nárazový vítr šel nad městem. Je to úzký pruh mezi tankovou cestou a hřebenem Dubového vrchu a Černé hory. Na základě žádosti vlastníka lesa vydala státní správa zákaz vstupu do ohrožené lokality, vyjma turistických stezek a cyklostezek," řekl Českému rozhlasu František Štěrba.

Zákaz vstupu do lesů platí i v okolí obce Košice na Soběslavsku. Zhruba ve třičtvrtěhektarovém lese soukromého vlastníka jsou totiž nařezané stromy. "Stromy někdo nařezal z jedné i druhé strany, takže při větším větru je nebezpečí, že to na někoho může padnout," uvedl starosta Josef Staněk. Oblast je podle něj zabezpečena páskou a cedulí s varovným nápisem. "To je všecko, co se proto může udělat. Aby tam někdo stál a hlídal, to je naprosto vyloučené. Nahlásili jsme to policii, a ta to šetří jako trestný čin," dodal. Policii se zatím nepodařilo kontaktovat vlastníka lesa, který je údajně z Moravy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio