Kvakoši, kolpíci a supi budou mít v Zoo Hluboká nové voliéry. Ty původní zničil těžký sníh

3. březen 2024 08:05

Dělníci s beranidly a těžkými stroji obsadili zoologickou zahradu v Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Staví tam základy pro nové voliéry. Ty staré zničil sníh při prosincové kalamitě. Část ptáků proto našla dočasný domov v jiných zahradách, další zoologové přestěhovali do zimoviště.

„V zimovišti máme volavky a kvakoše, část ptáků je ještě přímo v ubikacích vedle samotných voliér a část zvířat nám kolegové z jiných zoologických zahrad umístili u sebe,“ uvádí zooložka Zoo Hluboká Markéta Jariabková.

Během prosincové kalamity několik ptáků i uletělo. „Šlo o 44 jedinců, jsou v tom započítána i zvířata, o nichž víme, že už se nikdy nevrátí, prostě se zapojila do skupin v přírodě, odletěla, ani nevíme kam. Pár zvířat se nám podařilo odchytit, byli to například kvakoši, kolpík, volavky rusohlavé,“ vzpomíná Markéta Jariabková.

Uprostřed hlubocké zoo je teď staveniště. „Rekonstruujeme voliéru vodních ptáků kolpíků, už jsou zaberaněné ocelové sloupy, budou se instalovat dřevěné sloupy po obvodu voliéry, pak přijde na řadu natahování ocelových lan a instalace samotné sítě,“ popisuje mluvčí Martin Švihel.

Na místě pracuje Jiří Kříž ze společnosti VHS, náročné podle něj bylo beranění. „Jsou tam dvanáctimetrové trubky, šest metrů jsme šli do hloubky. Dole už je to tvrdé, nějaká skála tam bude,“ říká.

Čtěte také

Zázemí pro kolpíky by mohlo být hotové do konce dubna. Ještě během března chce Zoo Hluboká dokončit obnovu menších voliér. „Budeme pokračovat voliérou bahňáků, na které se musí pouze vyměnit sít, a budou se upravovat malé voliéry supů a jeřábů panenských,“ potvrzuje ředitel Vladimír Pokorný.

Největší škody jsou u průchozí voliéry pro plameňáky a vodní ptáky. Tam je zničený také most pro návštěvníky. „Jeho obnovu budeme spojovat s dalšími stavbami, takže to bude trvat déle, ale počítám, že do konce roku by mohly být škody odstraněny,“ dodává ředitel.

Celková investice přesáhne deset milionů korun. Zoo Hluboká je pro návštěvníky stále otevřená, omezení je jen na trase s plameňáky. Díky teplému počasí už přicházejí na svět i první mláďata, podle Markéty Jariabkové chovatelé vědí o malém kočkodanu husarském, potom se narodila voduška červená a jehňátko ovce ousseantské.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související