Kumštýři z jindřichohradecké ZUŠ jsou na roztrhání

21. květen 2019

ZUŠ Open. To je název festivalu, či spíše happeningu, během kterého se představí většina základních uměleckých škol v celém Česku. Letos se bude jednat už o třetí ročník, zapojí se do něj i dvě desítky jihočeských uměleckých škol, včetně jindřichohradecké.

„Letošní ročník ZUŠ Open je poprvé dvoudenní,“ říká ředitel Základní umělecké školy Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci Vojtěch Maděryč. „Pro nás to znamená, že v pátek 31. května uspořádáme tady tradiční průvod městem s loutkami a hudbou. A protože se na něm bude podílet i občanské sdružení Otevřená okna, tak průvod zakončí benefiční bleší trh,“ vysvětluje.

„Hned následující den ale naše paní učitelka s částí violoncellové třídy odjede do Prahy, protože je naplánován koncert ve Valdštejnské zahradě. Violoncellistů se tam sejde šedesát z celého kraje a paní učitelka bude koncert řídit,“ prozrazuje Maděryč.

„Není to sice přímo naše akce, koncert se koná pod hlavičkou Jihočeského violoncellového souboru, ale i v něm je patrný náš příspěvek do hudebního dění,“ pochvaluje si ředitel jindřichohradecké ZUŠ.

ZUŠ Open si českobudějovičtí žáci Piaristické užijí na Sokolském ostrově a ve Valdštejnských zahradách

ZUŠ České Budějovice, žákyně Patricie Turková a učitelka zpěvu Věra Kümmelová

Pokud vstupujete do budovy Základní umělecké školy v Českých Budějovicích na Piaristickém náměstí, dýchne na vás historie.

„A do třetice samozřejmě naše škola vystoupí i na ZUŠ Open air festivalu na Střeleckém ostrově v Českých Budějovicích. Tam se bude prezentovat kolem dvaceti základních uměleckých škol z celého kraje na dvou podiích, čili chybět tam nemůžeme,“ usmívá se Maděryč.

Happening ZUŠ Open se bude konat v jihočeských městech a hlavně v Českých Budějovicích na Střeleckém ostrově 31. května a 1. června.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.