Kuchařka první republiky nabízí i recepty na oblíbená jídla filmových hvězd

25. květen 2016

Jitka Rákosníková a Eva Všetíčková léta pracovaly v českých gastronomických časopisech a vaření milují. I kuchyni svých babiček a maminek. Tak vznikla kniha Kuchařka první republiky. Vydalo ji nakladatelství Smart Press a na 214 stránkách přináší recepty, které už možná z naší kuchyně vymizely.

Recepty jsou v kuchařce rozdělené do osmi kapitol – například Měšťanská kuchyně, Dělnická kuchyně, Elegantní kuchařina nebo Domácí moučníky.

Najdete zde i prvorepublikové recepty, které milovaly filmové hvězdy. Třeba na párty u Adiny Mandlové nikdy nechyběla pražská vejce nebo studená kachní prsa se švédskou omáčkou.

Polévka kroupová s telecím a vepřovým masem

Suroviny:
3 brambory
300 gramů telecího a vepřového masa
1 lžíce másla
3 lžíce ječných krup nebo krupek
kousek pórku, celeru, mrkve
kmín, sůl

Oloupané a na kostičky nakrájené brambory spolu s na kostičky nakrájeným telecím a vepřovým masem osmahneme na rozehřátém másle v hrnci s dobře přiléhající pokličkou (můžeme použít i tlakový hrnec).

Přidáme dobře propláchnuté kroupy, na kousky nakrájenou zeleninu, sůl a kmín, zalijeme asi 1,5 litrem vody a vše vaříme asi hodinu a půl (v talkovém hrnci asi půl hodiny).

P.S. Klasické polévky, jako je tato zahuštěná bramborami a kroupami, jsou (přes svou jednoduchost) dnes takřka zapomenuté. Dříve se podobné vydatné polévky často podávaly s chlebem jako lehký oběd, na venkově bývalo zvykem jíst je i k snídani – těžká práce vyžadovala solidní ranní start.

Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové

Řezy s jahodovou pěnou

Suroviny:

Těsto:
6 vajec
100 gramů krupicového cukru
100 gramů hrubé mouky
30 gramů másla

Náplň:
100 gramů jahodové marmelády
500 mililitrů ušlehané šlehačky
500 gramů čerstvých jahod
50 gramů cukru

V kotlíku na plotně ve vodní lázni ušleháme vejce s cukrem do husta. Stáhneme z ohně a vmícháme mouku a rozpuštěné máslo.

Těsto vlijeme na plech pokrytý pečicím papírem a zvolna, v troubě předehřáté na 170°C, dorůžova upečeme.

Vychladlý piškot rozkrojíme napříč na dvě stejné části. Jednu potřeme jahodovou marmeládou, druhou na ni přiklopíme a povrch potřeme dotuha ušlehanou šlehačkou, promíchanou s rozmačkanými, oslazenými jahodami. Dáme alespoň na hodinu do chladu.

Poté nakrájíme na čtverečky, případně ještě ozdobíme kousky čerstvých jahod.

Kuchařka první republiky Jitky Rákosníkové a Evy Všetíčkové

Lepenice

Suroviny:
500 gramů brambor
sůl, kmín
1 cibule
2 lžíce sádla
400 gramů kysaného zelí
100 gramů škvarků

Brambory oloupeme a uvaříme ve slané vodě s kmínem doměkka. Cibuli opečeme na rozehřátém sádle na pánvi hodně dozlatova. Ze zelí vymačkáme šťávu a překrájíme ho.

Horké brambory nahrubo rozšťoucháme, vylijeme do nich obsah pánve i s tukem, přidáme všechno zelí a škvarky a důkladně promícháme.

P.S. Lepenice je jídlo pro velký hlad a s vysokým faktorem útěšné domáckosti. Pořídíte ji za pár babek, nakrmíte s ní davy, a pokud byste ji chtěli učinit elegantnější, dá se snadno napěchovat do tvořítek, případně ještě krátce osmažit a podávat jako příloha. Tu roli ostatně plnila při zabijačkách, skvěle se totiž hodí k prejtu, jak tmavému, tak světlému.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.