Krumlov připravuje konferenci žen o atomové energii

22. březen 2005

Český Krumlov přivítá první dubnový týden více než 100 členek světové organizace Women in Nuclear na mezinárodní konferenci WIN Global. Hlavními tématy pětidenního setkání budou bezpečnost a nakládání s radioaktivními odpady, nukleární medicína a globální oteplování. ČTK o tom informoval Vladimír Pick z agentury J.L.M.

Konference žen působících v jaderných oborech se v České republice koná poprvé. "Po zemích s jadernou tradicí jako jsou Francie, USA a Japonsko to navíc je první setkání v bývalém východním bloku," uvedl Pick. Příspěvky přednese například ředitelka Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová či bývalý ředitel temelínské elektrárny František Hezoučký. Konference se ponese i ve znamení asijských zemí. Podle Picka zažívají právě Čína, Indie a Korea v současnosti prudký ekonomický růst spojený se zvýšenou poptávkou po energii. "Asijské státy se snaží s ohledem na hrozbu globálního oteplování rozvíjet jadernou energetiku jako jediný zdroj, který do ovzduší nevypouští skleníkové plyny," řekl Pick. Světová organizace podle něj tento trend odráží, v jejím čele stojí Junko Ogawa z Japonska.

Konference WIN Global se uskuteční potřinácté. Poprvé se konala v roce 1993 ve Francii, loni setkání hostilo Japonsko. Program letošní konference doplní prohlídka jaderné elektrárny Temelín, návštěva radonových lázní Jáchymov a úložiště radioaktivních odpadů Richard u Litoměřic.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio