Krumlov opět připravuje Den bez bariér

8. srpen 2005

V Českém Krumlově podruhé zmizí veškeré bariéry. Den s handicapem - Den bez bariér, který se uskuteční 10. a 11. září, má umožnit postiženým návštěvníkům nahlédnout do zajímavých památek, jež pro ně zatím nelze trvale zpřístupnit. Město podpoří druhý ročník akce 70.000 korunami. Na svém posledním zasedání o tom rozhodli zastupitelé, informovala ČTK mluvčí českokrumlovské radnice Jana Zuziaková.

Projekt má také pomoci odstranit některé bariéry natrvalo. "Například výsledkem loňského Dne s handicapem je vybudování bezbariérového výtahu v Egon Schiele Art Centru a bezbariérových toalet či úpravy nájezdů na chodníky v některých částech města," uvedla Zuziaková. V září si budou moci lidé s handicapem pomocí provizorních nájezdů, schodolezů a asistentů prohlédnout památky, do kterých se kvůli bariérám běžně nedostanou. Regionálním muzeem, Egon Schiele Art Centrem, Pohádkovým domem či Domem fotografie provedou sluchově postižené tlumočníci do znakové řeči. Nevidomé návštěvníky čeká specializovaná prohlídka města s množstvím hmatových vjemů nazvaná Dotkni se Českého Krumlova. Odvážní vozíčkáři si budou moci vychutnat krásy města z raftu či voru. Naopak zdraví lidé si po dva zářijové dny budou moci vyzkoušet, jaký je život s handicapem. Připravena je cvičná trasa pro invalidní vozík a zkouška orientace s neprůhlednými brýlemi a slepeckou holí.

Akci Den s handicapem - Den bez bariér pořádá Kiwanis klub Český Krumlov ve spolupráci s tamní radnicí a Českokrumlovským rozvojovým fondem.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio