Krumlov má novou vinici. Při zahájení festivalu vína ji vysadili u Schieleho domku

9. listopad 2015

Každý rok jedna nová vinice, řekli si v Českém Krumlově pořadatelé festivalu vína. Letos ji vysadili v pátek 6. listopadu na terasách na Střelnici u domku Egona Schieleho. Festival tím symbolicky začal.

Podle vinaře Miroslava Valhy je vybrané místo ideální. „Réva má ráda sluneční paprsky a nejlepší je, když je začne vnímat od samého východu slunce, což toto místo splňuje. Je dobré, když na révu dopadají už první paprsky, aby v poledne byla úplně otevřená slunci a nabírala sílu,“ popsal.

Šéf Českokrumlovského rozvojového fondu Miroslav Reitinger připomíná, že réva se jen vrací na místa, kde v minulosti rostla.

Patronkou nové vinice je Andrea Kotašková, která přivedla i špičkového someliéra Jakuba Přibyla. „Vinici bych popřála, aby poté, co lehce zakoření, začala trpět. Je totiž známo, že réva dává ta nejlepší vína, když má opravdu strastiplnou cestu,“ dodala.

Nová vinice na terasách pod synagogou u domku Egona Schieleho má celkem šedesát hlav vinné révy. První plody tu uzrají ale až za tři roky.

autor: Martin Pokorný
Spustit audio