Křehké koláčky Lady Poukové se vám na jazyku rozplynou jak malé sladké polštářky

Sladké mají Češi rádi, důkazem je další recept na koláčky. Malé plněné křehké koláčky zalité směsí rumu a másla připravila s radostí Lada Pouková v Třebovici. A protože pracuje u dráhy, jak se říká, pekli jsme přímo v nádražní budově.

Křehké koláčky

Ingredience na 1,5 plechu:

2 žloutky

400 g hladké mouky

35 g droždí

15 g cukru krupice

¼ kávové lžičky soli

125 ml mléka

125 g másla

125 g 100% tuku

na zalití koláčků po vytažení z trouby:

125 g rozpuštěného másla

125 ml rumu

Maková náplň

Ingredience:

125 g makové náplně (kupované)

60 ml mléka

Postup:

Makovou suchou směs smícháme s mlékem, aby se mák nasákl a dobře se s ním pracovalo.

Tvarohová náplň

Ingredience:

250 g tvarohu z vaničky

1 žloutek

1 vanilkový cukr

½ balíčku vanilkového pudingu

Postup:

Nejdříve vyklopíme tvaroh do misky, pak přidáme všechny ostatní suroviny a vše dohladka rozmícháme.

Povidlová náplň:

Ingredience:

250 g švestkových povidel

Postup přípravy koláčků:

Hladkou mouku přesejeme na vál, přidáme sůl, na hrubém struhadle nastrouhané máslo a 100% tuk a žloutky.

Dál si připravíme kvásek z droždí, teplého mléka a cukru, který pak přidáme do směsi. Vše zpracujeme rukama na vále.

Z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm a z něj vykrajujeme čtverečky 5 x 5 cm. Do každého čtverečku vložíme lžičku náplně jednotlivě a šáteček zavážeme. Vždy protilehlé strany čtverečku k sobě přitáhneme a stiskneme. Rovnou dáváme na plech jeden vedle druhého jako buchty, šátečky tak neztratí tvar.

Před pečením koláčky nijak nepotíráme a pečeme v troubě vyhřáté na 180° C asi 20 minut.

Během pečení rozpustíme máslo, rozmícháme s rumem. Šátečky zalijeme touto směsí hned po vytažení z trouby - ještě horké, aby se nasákly. Potom šátečky obalíme v moučkovém cukru s vanilkou (jako vanilkové rohlíčky).

Lada Pouková

Bydlí v hlavní nádražní budově v Třebovici na Českotřebovsku a z kuchyně vidí na hlavní železniční koridor Praha – Ostrava. Sama pracuje v administrativě u dráhy, její přítel je strojvůdcem. Ale v čase našeho natáčení byl v lázních.

Přivítala nás s úsměvem, a v horku jsme hned vypili džbánek domácí bezové limonády a dali si také výborný těstovinový salát.

Recept na křehké koláčky dělá už více než 10 let. Už při prvním pečení všem zachutnaly, a tak se pečou od té doby pravidelně.

Lada Pouková a Patrik Rozehnal