Krajský přebor zdobí David Lafata. Okamžitě se stal miláčkem fanoušků v Olešníku

3. listopad 2018 07:41

Když se v Olešníku na Českobudějovicku procházíte po návsi a hraje se právě fotbal, až k vašim uším se z nedalekého hřiště donese pokřik, který oslavuje Davida Lafatu.

Ostrostřelec, kanonýr, autor 198 gólů v české nejvyšší soutěži totiž válí za jihočeský klub. Po ukončení vrcholové kariéry se vrátil domů a dál rozdává radost. A také góly.

Na jeden ze zápasů Ondrášovka krajského přeboru se za Davidem Lafatou dokonce vydali fanoušci až z Prahy. Přivezli si pyrotechniku, která sice na stadiony nepatří, ale tentokrát nikoho v utkání s Protivínem neurazila.

Z hustého dýmu, do kterého se hřiště na pár minut ponořilo, vystoupil právě David Lafata. O tom, že bude v Olešníku nachystáno choreo s prskavkami a dýmovnicemi, neměl ani zdání. „To jsem samozřejmě nevěděl, ale věděl jsem, že přijedou, protože my volali a ptali se, od kolika hrajeme. To bylo milé, potěšilo mě to a chtěl bych za to poděkovat,“ komentoval.

Sparťané opravdu nic zlého nevyvedli, jen o pár minut odložili penaltu, kterou právě zahrával Protivín.

V nejhustším dýmu se ocitl naopak na druhé straně hřiště právě brankář Protivína Marek Hanus. Ani on se sparťanskou pyrotechnikou na hřišti v Olešníku necítil pohoršený. „Ne, to vzal vítr hned pryč,“ řekl.

David Lafata bude působit na budějovickém gymnáziu, k tomu si zahraje za Olešník

David Lafata v dresu pražské Sparty.

Fotbalový útočník David Lafata po sezoně ukončí profesionální kariéru ve Spartě. Autor bezmála 200 ligových branek bude od října působit na sportovním gymnáziu v Českých Budějovicích.

Marek Hanus si zápas proti nedávno ještě sparťanskému kanonýrovi docela užil, i když jednou právě z jeho kopačky kapituloval. „Je to určitě hezký zápas. Přijedou fanoušci ze Sparty a udělají tu atmosféru, to je super. Na fotbal Olešníka se krásně kouká, pokud nejste soupeř,“ usmíval se.

David Lafata se zapsal do statistik tohoto zápasu gólem, asistencí a také žlutou kartou – po unikajícím soupeři sáhl rukou. „Šli do brejku, tak taktický faul. To už bych asi nedoběhl, tak jsem musel takticky faulovat,“ přiznal.

Zápas skončil vítězstvím Olešníka nad Protivínem 5:1. Lafata byl nejlepším hráčem na trávníku, ale po utkání ho nečekal žádný výběh, žádná, regenerace, žádná vířivka. „Teď to ještě musíme rozebrat, posedíme, dáme si večeři a půjdeme domů,“ uzavřel.

Lafatův klub je po dvanácti kolech na prvním místě jihočeského krajského přeboru.

autor: Kamil Jáša
Spustit audio

Související