Kraj zprovoznil další most zničený povodněmi

9. srpen 2004

Jihočeský kraj dosud opravil 19 ze 34 mostů poškozených záplavami. Ode dneška je součástí silnice třetí třídy v obci Zátoň na Českokrumlovsku nový most přes řeku Vltavu. Náklady asi 25 milionů korun hradil Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI). Původní most těžce poškodily záplavy v roce 2002; byl proto pro veškerý provoz uzavřen a zhruba pětikilometrová objížďka do místní části Zátoně na pravém břehu Vltavy vedla přes Lověšice.

"Na Českokrumlovsku, které patřilo k regionům nejvíce zasaženým záplavami, bylo nutno vybudovat celkem osm nových mostů. V tuto chvíli je most v Zátoni šestý, letos dokončíme most v Černém Údolí, na kterém se již pracuje. Zůstane pak jen most ve Zlaté Koruně, kde přípravu stavebního povolení poněkud komplikují majetkové vztahy," uvedl jihočeský radní Robin Schinko. V Jihočeském kraji se nyní pracuje na opravě dalších čtyř mostů. Práce na nich by měly skončit ještě letos. Patří k nim například mosty v Zábrdí a Předmíři. Ze všech mostů, které v kraji poškodily předloňské záplavy, jich bude na konci letošního roku hotovo nebo rozestavěno s výhledem na dokončení 26. Loňské investice činily 210 milionů korun, letos zatím 140 milionů.

"V roce 2005 zahájíme práce na čtyřech mostech, z toho dva, Šipoun a Těšovice - nádraží, budou hrazeny z fondů Evropské unie a dva, Písečné a Sepekov, z rozpočtu SFDI. V té době budeme průběžně řešit financování zbývajících čtyř," dodal radní.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio