Kraj usiluje o část strakonického hradu

19. květen 2004

Jihočeský kraj se bude ucházet o získání čtvrtiny hradu ve Strakonicích, v níž jsou sbírky a expozice Muzea středního Pootaví. Radní proto doporučili zastupitelstvu ke schválení záměr na převedené části hradu, který je národní kulturní památkou, do majetku kraje. Objekt je nyní ve vlastnictví Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových, jeho část ještě patří fyzickým osobám, řekl dnes novinářům jihočeský hejtman Jan Zahradník (ODS).

Kraj podle něj může získat památku, pokud bude vyřešeno majetkové vyrovnání se soukromými osobami, takže celý objekt bude patřit státu a nepřevezme ho ministerstvo kultury. To má na rozhodnutí šestiměsíční lhůtu. V této části strakonického hradu kraj provozuje Muzeum středního Pootaví, jehož je zřizovatelem. "Za to platíme nájemné, a i podle ekonomických úvah se je mírně výhodnější variantou být vlastníkem této nemovitosti," dodal Zahradník. Připomněl, že hrad je památkou zařazenou do programu záchrany architektonického dědictví.

Strakonický hrad založil zřejmě v 80. letech 12. století předek rodu Bavorů, který sem přišel z Moravy. K výstavbě hradu bylo vybráno místo na křižovatce dálkových cest. Opevnění zaručovaly toky Otavy a Volyňky, na západě vodní příkop a na jihu později zřízený Bezděkovský rybník.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio