Kraj pomůže knihovnám s připojením k internetu

2. srpen 2005

Knihovny v jižních Čechách budou mít snazší cestu k připojení na internet. Pomůže jim nový projekt Jihočeského kraje, který 260 knihoven v regionu vybaví technikou a zajistí proškolení jejich zaměstnanců.

Cílem projektu, který si vyžádá zhruba 13 milionů korun, je vytvořit místa s veřejným přístupem k internetu na území celého regionu. Kraj tím pomůže knihovnám naplnit povinnost vyplývající z nového zákona, podle něhož musí všechny tyto instituce poskytovat do roku 2006 službu s přístupem k internetu. Jinak jim hrozí, že přijdou o svůj statut a budou vyřazeny ze seznamu veřejných knihoven ministerstva kultury. "Jihočeský kraj tak hodlá vytvořit podmínky pro přístup občanů k širokopásmovému internetu ve většině obcí kraje, kde tato možnost dosud chybí," sdělila mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková. Kraj se bude ucházet o dotaci ze strukturálních fondů Evropské unie.

Po dobu pěti let by obce měly mít výpočetní techniku od kraje zapůjčenou a teprve poté by přešla do jejich majetku. Projekt počítá s tím, že na vytvoření každého místa s veřejným přístupem k internetu se obce budou podílet jednorázovou částkou 4000 korun. Prostředky na zřízení přípojky k internetu a na připojení po dobu 36 měsíců mohou obce získat z Programu internetizace knihoven ministerstva informatiky.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio