Kraj nabízí online zjištění stavu zimní údržby na jihočeských silnicích

18. listopad 2011

Více než šest tisíc kilometrů silnic musí v zimě na jihu Čech udržovat jihočeští silničáři. Letos posílili vozový park o osm nových sypačů. Pro výkon zimní služby je v Jihočeském kraji připraveno vyjet do terénu přes 200 sypačů, přes 200 pluhů a také 17 sněhových fréz.

Do strojů Správa a údržba silnic investovala letos přes 47 milionů korun, z toho osm nových sypačů stálo 34,6 milionů korun. Některé sypače slouží i přes 20 let, ty jsou zařazeny do záloh nebo na méně významné trasy.

Za osm milionů korun vybudovali silničáři také dvě nové skladovací haly na sůl ve Dvorcích a v Žernovicích.

K lepšímu přehledu o sjízdnosti komunikací během zimy přispívá také Jihočeský kraj. I letos mohou řidiči využít internetovou aplikaci na stránkách kraje ke zjištění aktuální polohy sypačů.

Jak vysvětluje vedoucí oddělení odboru dopravy Jihočeského kraje Andrea Tetourová, zjistíte tam, zda je silnice, po které hodláte jet, sjízdná a kdy naposledy tam jel sypač: „Otevře se mapa s jednotlivými okresy, zvolí se příslušný okres a tam čarou na mapě budou vykresleny úseky s dvou, čtyř a osmihodinovým zpožděním, na nichž už byl posypový nebo postřikovací stroj.“

autoři: Ivan Mls , Jiří Čondl
Spustit audio