Kraj hodlá vylepšit síť protidrogových služeb

2. březen 2005

Jihočeský kraj chce zlepšit síť protidrogových služeb v regionu. Nedostatky síť vykazuje zejména v primární prevenci, zefektivnit ji může také spojení některých projektů. V boji proti drogám by kraji pomohla i větší spolupráce s odborníky. Vyplývá to z analýzy, již si kraj nechal zpracovat na konci loňského a na začátku letošního roku; zjišťovala zejména ekonomické využití a vzájemnou provázanost služeb. ČTK to řekl krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc.

Analýza, kterou vypracovalo brněnské občanské sdružení Podané ruce, našla v protidrogové síti místa, kde se dá ušetřit například spojením některých programů. "Budou tak poskytovat více aktivit za méně peněz," řekl Schwarc. Spojit by se mohly například tři projekty v Dačicích, Třeboni a Jindřichově Hradci. Současná kontaktní centra se přizpůsobí modelu takzvané agentury, kdy pracuje nejen s drogově závislými, ale i v terénu například s rodiči v menší obcích. Poskytuje také služby v primární prevenci a funguje jako osvětová organizace. Všechny změny kraj plánuje během jednoho roku až dvou let. Redukce by podle analýzy mohla ušetřit až 500.000 korun, i pokud by se v protidrogové oblasti navýšily mzdy. Podle Schwarce jsou odborníci v kraji podhodnoceni a kraj si je chce udržet. "To znamená zajistit jim alespoň standardní plat, které ministerstvo vypočetlo na 16.000 korun," řekl Schwarc. V současnosti se platy odborníků pohybují mezi 12.000 a 13.000 korun hrubého. Nedostatky současné sítě jsou i v primární prevenci, vyplývá z analýzy. Netknutou oblastí jsou podle Schwarce závislosti na alkoholu a tabáku, se kterými se pracuje pouze všeobecně a nikdo je nezapracoval do konkrétní metodiky. Analýza také poukázala na vysokou podporu odborné veřejnosti, která na problematice spolupracuje jen z vlastní iniciativy. "My bychom chtěli tuto iniciativu podpořit a zajistit, aby odborníci zpracovávali například metodické práce pro kraj," uvedl Schwarc. Odborníci by mohli pomoci stanovit budoucí cíle například v primární prevenci. Krajská protidrogová síť zahrnuje pouze dvě státní organizace - léčebny ve Lnářích a Červeném Dvoře. Zbytek sítě tvoří neziskové organizace - tři terapeutické komunity, dvě ambulantní poradny, šest kontaktních center, tři terénní pracoviště a dvě centra zajišťující primární prevenci.

Kraj financuje všechny neziskové organizace nejméně 30 procenty z jejich celkového rozpočtu. Loni dal kraj na protidrogovou politiku 5,7 milionu korun, což je o tři miliony více než v roce 2003.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio