Kraj hodlá přispět na opravu kapliček

20. červenec 2005

Jihočeský kraj přispěje 500.000 korunami na opravu kapliček či božích muk. Poprvé není pro získání dotace na opravu drobné sakrální architektury rozhodující, zda jsou objekty památkově chráněny. Rekonstrukce se tak mohou dočkat kamenná i zděná boží muka, kříže či výklenkové i síňové kapličky. O návrzích bude v září rozhodovat krajské zastupitelstvo. ČTK o tom informovala mluvčí krajského úřadu Maria Ptáčková.

Podle krajského radního pro památkovou péči Františka Štangla byly drobné náboženské stavby v minulosti prohlašovány kulturními památkami nahodile. Některé barokní i starší objekty tak památkami nejsou, ačkoli toto oceněn stavby z 19. století. Jejich význam ale podle něj netkví jen v památkové hodnotě. "Jsou cennými doklady lidové kultury a zbožnosti a v neposlední řadě výrazně dotvářejí obraz kulturní krajiny jižních Čech," uvedl Štangl. Návrhy na dotace tentokrát podávali pracovníci památkové péče všech 17 jihočeských obcí s rozšířenou působností. Podle Ptáčkové nejlépe znají svěřená území a vědí, které stavbě pomůže k renovaci i relativně nízká částka. Ještě letos by se s finančním přispění kraje mohlo opravit 38 sakrálních staveb a předmětů.

"Na konci roku vyhodnotíme, zda námi stanovený postup přinesl kýžený výsledek," uvedl Štangl. Pokud se systém osvědčí, zváží kraj, zda v rozpočtu na příští rok navýší částku na opravu sakrální architektury v krajině. "V některých případech se jedná i o záchranu před definitivní zkázou," dodal Štangl.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio