Kraj chce bojovat hlavně proti lehkým drogám

11. duben 2005

Jihočeský kraj se chce v protidrogové politice zaměřit na prevenci užívání takzvaných lehkých drog. Problematikou marihuany, tanečních drog či alkoholu se v současné době nezabývá žádný konkrétní preventivní program. Kraj proto vypíše grant ve výši 1,2 milionu korun, o který se může se svými nápady ucházet odborná veřejnost. ČTK to dnes řekl krajský protidrogový koordinátor Štefan Schwarc.

"Je to jako veřejná výzva: odborníci, kteří se na to cítíte, nabídněte nám něco, otestujte to jako dobrou praxi, nechte si to certifikovat," uvedl Schwarc. Z analýzy, již si kraj nechal zpracovat na konci loňského a na začátku letošního roku, vyplynulo, že krajská protidrogová politika má rezervy právě v primární prevenci užívání lehkých drog. Podle Schwarce sice jednotliví odborníci na prevenci s žáky či studenty o problematice marihuany hovoří, není ale vypracována žádná koncepce či metodika. "Chybí program, který má ten kalkul, že ty děti marihuanu velmi dobře znají, že s ní mají častokrát velkou zkušenost," řekl Schwarc. Pracovník by měl dětem nabídnout etická pravidla, která je donutí nad drogou a celým světem okolo ní přemýšlet. Rizikem marihuany je například určitý nadhled, jenž u studentů může vyvolat nezájem o studium. Dalším cílem je podle Schwarce svět tanečních drog. Dodal, že zatím se v prevenci proti extázi podařil vytvořit jen projekt testování drogy, zda neobsahuje škodliviny a jedy. Proti tomuto programu se ale staví vláda, která jej nepovažuje za prevenci. Kraj se proto chce soustředit na preventivní aktivity přímo na školách s třídními kolektivy, a ne na technoparty, kde se dají pouze snižovat následky. Nutné je podle Schwarce také předcházet konzumaci alkoholu a tabáku. "V době, kdy je běžná marihuana, alkohol najednou neznamená vůbec nic," poznamenal Schwarc. Alkohol je podle něj respektovaný i pedagogy a rodiči a nikoho nepřekvapí, že mládež vysedává v barech a restauracích. Společnost toleruje i kouření. Schwarc tvrdí, že například dvanáctiletý hoch se v dnešní době ani nepokouší před dospělými schovávat zapálenou cigaretu.

Schwarc odhaduje, že s marihuanou má zkušenost zhruba 40 procent studentů. Na technoparty si podle něj extázi vezme přibližně 80 procent účastníků. Z Evropské školní studie o alkoholu a jiných drogách, která byla zveřejněna loni, vyplynulo, že Česko má nejvíce šestnáctiletých, kteří mají zkušenosti s alkoholem, kouřením i ilegálními drogami. Alkohol okusilo 83 procent a cigarety 80 procent šestnáctiletých. Marihuanu podle studie vyzkoušelo 44 procent mladých Čechů, ostatní drogy pak 12 procent z nich.

Krajská protidrogová síť zahrnuje dvě státní organizace - léčebny ve Lnářích a Červeném Dvoře. Zbytek sítě tvoří neziskové organizace. Kraj je financuje nejméně 30 procenty z jejich celkového rozpočtu. Loni dal kraj na protidrogovou politiku 5,7 milionu korun.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio