Krachující zoo v Táboře rozprodává zvířata, jejich utracení prý nehrozí

6. březen 2015

Medvěd za 45 tisíc, lev za 30 tisíc, puma americká za 80 tisíc. A zvířata, která se nepodaří prodat, utratit. I tak může vypadat historicky první případ české zoologické zahrady v insolvenčním řízení. Řeč je o krachující zoo v Táboře. Jednoho z věřitelů napadalo, že by možná šlo finančně zhodnotit i kožešiny utracených zvířat.

„Mě to nadzvedlo ze židle. Protože ať se jedná o jakýkoli konkurz, či insolvenční řízení, tak v žádném případě nikdo nemůže v důsledku toho nechat utrácet zdravá zvířata,“ neskrývá rozhořčení majitel zoologické zahrady Libor Hrubý.

Advokát Štěpán Jahoda, který zastupuje jednoho z věřitelů, ale prý primárně k utracení zvířat nevyzýval.

„Čistě šlo o posouzení nějaké nejhorší varianty, kterou si nikdo nepřeje. Kdybychom neměli ani zaměstnance, ani žádné finanční prostředky na zajištění provozu zoo a začalo by zásadním způsobem hrozit, že by třeba zvířata začala strádat hlady, uvažovalo se o variantě, zda by vůbec bylo legální ta zvířata utratit.“

Libor Hrubý podal kvůli údajné výzvě k utracení zvířat podnět policii.

„Už jen to, že by se mohly prodat alespoň kůže, zcela logicky evokuje to, že by se ta zvířata utratila, následně by se stáhla z kůže. Kůže by se vyčinily a následně prodaly. To je pro mě naprosto neuvěřitelné a nepochopitelné.“

Táborská zoo dluží různým subjektům desítky milionů korun. V únoru sice ukončila provoz pro veřejnost, zvířata ale stále vlastní a stará se o ně.

„Ono to vlastně vypadá, že zlí věřitelé chtějí ubližovat zvířatům. Ale fakt je takový, že spíše pan Hrubý dostal zoo do velmi krizové situace. A teď se všichni snaží, aby dostáli svým povinnostem, což je prostě ochrana věřitelů a s tím já nic nenadělám,“ vysvětluje zástupce věřitelského výboru Štěpán Jahoda.

Společně s insolvenční správkyní ho čeká úkol sehnat kupce pro více než dvě stovky zvířat.

Usmrcení zvířat veterináři vylučují

Podle odborníků je pravděpodobné, že o řadu z nich nebude zájem. Jakékoli úvahy o jejich utracení jsou ale podle ředitele krajské státní veterinární správy Františka Kouby bezpředmětné.

„Výrok, že by se měla zvířata utrácet a ještě jejich kůže prodávat, je v podstatě v rozporu s legislativou. To, že je zoo v insolvenci, není vůbec důvod k tomu, aby se zvíře utratilo.“

Zvířatům se nyní podle veterinářů vede dobře. Zákon ale počítá i s případem, že by se ocitla bez potřebné péče.

V tom případě by se o medvědy, tygry nebo opice muselo postarat město.

autoři: Jan Kopřiva , mkp
Spustit audio