Kovosvit zavře písecký závod

25. říjen 2005

Strojírenská společnost Kovosvit MAS Sezimovo Ústí uzavře koncem roku dceřiný závod v Písku.

Kompletní výrobní program pobočky Kovosvit DS přesune do hlavního závodu v Sezimově Ústí. O práci přijde asi 130 ze 173 zaměstnanců. Část propuštěných chce Kovosvit zaměstnat ve svém mateřském závodě. Cílem uzavření písecké firmy je racionalizace výroby a zefektivnění provozních nákladů, informoval ČTK mluvčí koncernu Zdeněk Švarc. Kovosvit DS vyrábí obráběcí stroje pro drobné rotační součásti, především soustružnické automaty. O ukončení výroby v Písku a jejím přesunu rozhodla říjnová mimořádná valná hromada. Opatření je podle zástupců firmy součástí změn organizační struktury celého holdingu. "Z celkového počtu 173 zaměstnanců bude nabídnuto zaměstnání v Kovosvit MAS zhruba 25 až 30 zaměstnancům a 17 pracovníkům možnost setrvat v pracovním poměru v Kovosvit DS. Ostatním budou předány výpovědi ve druhé polovině listopadu s tím, že společnost je připravena umožnit ukončení pracovního poměru dohodou," uvedla Jaroslava Růžičková z mateřského holdingu.

Míra nezaměstnanosti na Písecku dosáhla v září 7,9 procenta, což je druhá nejvyšší míra v Jihočeském kraji po Českokrumlovsku. Bez práce je zde téměř 3000 lidí. Písecký úřad práce nyní nabízí zhruba 60 volných míst pro technické profese. Další hromadné propouštění v okrese zatím není hlášeno. Naopak v písecké průmyslové zóně se chystá stavět společnost podnikající v autoprůmyslu. Do dvou let by měla přijmout až 1000 pracovníků. Podle ředitelky píseckého úřadu práce Alexandry Zajíčkové mají propuštění velkou šanci nalézt nové uplatnění. "Poptávka po těchto profesích je velká. Ozvali se již i zprostředkovatelské firmy, že by chtěli lidem nabídnout práci v jiných okresech," řekla Zajíčková. Pokud by všichni propuštění skončili v evidenci úřadu, nezaměstnanost v okrese by stoupla asi o desetinu procenta. Podle Zajíčkové se to ale nepředpokládá.

Výrobce obráběcích strojů Kovosvit dosáhl loni zisku 9,1 milionu korun. Vymanil se tak ze ztráty z roku 2003, která činila 12,5 milionu korun. Hospodářský výsledek přitom výrazně ovlivnil pokles kurzu koruny vůči euru a dolaru. Tržby společnosti přesto meziročně vzrostly o 57 milionů na 1,507 miliardy korun. Strojírenská firma má holdingovou strukturu, v níž mateřská a. s. Kovosvit ovládá dceřiné společnosti Kovosvit MAS, Eltas a písecký Kovosvit DS. Základní kapitál Kovosvitu je 646 milionů korun. Majoritní balík akcií drží fyzická osoba. Průměrný počet zaměstnanců loni činil 1351.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio