Konec pořadníku i nové bezplatné poradenství, to vše od nového roku přináší změny pravidel pro přidělování městských bytů v Českých Budějovicích

19. leden 2021 14:07

Po více než dvaceti letech změnila od nového roku českobudějovická radnice pravidla pro přidělování městských bytů. Zájemci se už nemusí registrovat do takzvaného pořadníku. Nově se naopak můžou přihlásit do výběrového řízení, pokud se uvolní nějaký byt, který by jim vyhovoval. 

Další změnou je také vznik Kontaktního místa pro bydlení. Jde o bezplatné poradenství určené nejen lidem v sociální nebo finanční tísni. Kontaktní místo pro bydlení úzce spolupracuje s městským odborem sociálních věcí při řešení konkrétních žádostí. Podle jednatele českobudějovické Správy domů Petra Šindeláře je i přes koronavirová opatření o tyto služby velký zájem.

Čtěte také

„Pomáhá jim ať už s vyplněním žádostí na ty konkrétní byty, nebo s nimi řeší celkovou životní situaci, popřípadě spolupracuje s neziskovými organizacemi,“ vysvětluje Petr Šindelář.

Doteď museli lidé posílat žádosti do pořadníku. Správa domů měla například k dispozici 700 žádostí, ale bytů bylo volných pouze několik desítek. Na velkou část žadatelů se tak nedostalo, a navíc si ani nemohli vybrat velikost bytu, která by jim vyhovovala.

„Systém, který nastavujeme nyní, spočívá v tom, že na každý byt vyhlašujeme výběrové řízení a do toho výběrového řízení se může po splnění podmínek kdokoliv přihlásit,“ dodává Petr Šindelář.

Mění se také typologie bytů. Nově se rozdělují například na klasické nájemní, startovací, nebo ty se zvláštním určením užívání. Správa domů se při tvorbě nového systému inspirovala například v Brně nebo na Praze 7. Co si od změny slibuje vedení města, to popisuje náměstek primátora Tomáš Bouzek z TOP 09:

„Určitě vhodnější pro žadatele je, že mají možnost si vybírat konkrétní byt, dále předpokládáme, že nebude takové množství uvolněných bytů, že obsazení bytů bude rychlejší.“

Momentálně město vlastní přibližně 1800 bytů. Dalších více než 150 nových jednotek chce radnice do čtyř let vybudovat na místě bývalých kasáren ve Čtyřech Dvorech.

Spustit audio