Koncert trampské zpěvačky Jitky Vrbové

31. leden 2013

Kdo má zálibu v trampské a country hudbě a přitom je mu milé vnímat názvuky swingu a blues, tomu mohl udělat radost koncert skvělé české zpěvačky Jitky Vrbové a známého hudebníka, skladatele a producenta Stanislava Chmelíka ve středu 30. ledna ve Studiovém sále Českého rozhlasu České Budějovice.

Ve spolupráci se Stanislavem Chmelíkem a skupinou Akáty Jitka Vrbová významným způsobem vytvářela moderní podobu českých trampských písniček. Především první úseky její životní cesty rozhodně jednoduché nebyly. Už ve třech letech prodělala černý kašel a za rok onemocněla tuberkulózou. Virus napadl její kyčelní kloub a jednoho dne se už nedokázala ani postavit.

O pohnutém dětství a raném mládí, mimochodem, nedáváno vyprávěl jeden díl dlouhodobého cyklu České televize 13. komnata nebo pořad Českého rozhlasu České Budějovice Druhý dech s redaktorem Ivanem Studeným. I zásluhou lékařů nakonec Jitka Vrbová těžké zdravotní problémy překonala a mohla si splnit přání stát se učitelkou a také zpěvačkou.

Ještě v době vysokoškolských studií působila Jitka Vrbová ve studentské skupině zpívající spirituály. Pak vystřídala v druhé polovině šedesátých let několik angažmá, než na dva roky zakotvila v kapele Fortuna – společně třeba s Petrou Černockou. V sedmdesátých letech zpívala songy ve stylu country and western v souboru Sépie, později se víceméně přeorientovala na starý jazz a zpívala s kapelami Jazz Fiddlers, Pražský dixieland nebo například s Tonym Brychem a Steamboat Stompers. Koncertovala i se známou vokální formací Hot Tety. Její hudební kariéru sledoval v posledním díle pořadu Českého rozhlasu Českého Budějovice Světla ramp Jiří Kasal.

Velmi zajímavou položku v diskografii zpěvačky Jitky Vrbové představuje album Vrať se k nám stejnou řekou, které natočila v roce 1986 se dvěma českými znamenitými zpěvačkami, Evou Pilarovou a Evou Olmerovou. A s tou druhou Evou bývá Jitka Vrbová pro podobný vokální výraz srovnávána. Sama přiznává: „Do smrti si budu považovat jako jednu z těch nejkrásnějších věcí, že jsem s Evou Olmerovou mohla spolupracovat“.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka