Knihovna v Soběslavi umístěná v prostorách gotického hradu sbírá jednu cenu za druhou

24. září 2013

Město Soběslav zachránilo svůj gotický hrad a postavilo v něm knihovnu. Originální architektonické řešení nyní aspiruje na zisk významného ocenění. Má šanci na úspěch v soutěži energeticky úsporných staveb.

S myšlenkou propojení dvou rozdílných architektur napříč několika staletími přišla Soběslav při záchraně svého gotického hradu. V jeho prostorách byla vytvořena moderní městská knihovna.

Unikátním řešením je včlenění skleněného skeletu, ve kterém se nachází knihovna, do útrob hradu.

Projekt získal na stavebních a architektonických soutěžích řadu cen. Teď se dostal do finále soutěže, která je zaměřena na úspory energie.

„Vytápění, osvětlení, vzduchotechnika – všechno je navrženo tak, aby to bylo provozováno s minimálními náklady, takže jsme se přihlásili do soutěže o úsporný projekt. Postoupili jsme do finále mezi tři nejlepší projekty v kategorii obec,“ shrnuje starosta Jindřich Bláha.

Právě energetická úspornost byla jedním z hlavních východisek architektonického pojetí stavby. Oproti původní knihovně, která byla umístěna na náměstí, jsou její současné prostory téměř třikrát větší, ale zároveň je téměř o polovinu energeticky úspornější.

Výsledky soutěže budou vyhlášeny 7. října.

autor: Jan Kopřiva
Spustit audio