Knihovna, muzeum, nové byty? V Dačicích přemýšlí, jak oživit Göthův dům

7. červen 2018 10:55

Dačice hledají nové využití pro Göthův dům v centru města. Objekt ze 17. století už několik let nikdo nevyužívá a ladem leží i jeho velká zahrada. Radnice se proto spojila s Vysokým učením technickým v Brně a o pomoc požádala jeho studenty.

Historický dům stojí na náměstí. Jeho fasádu zdobí pamětní deska, která připomíná Viléma Götha, dačického rodáka, který zahynul za druhé světové války v Anglii jako letec RAF.

„První zmínky o domě jsou z roku 1616. Od roku 1817 až do roku 1927 tu byla pošta. Potom se to změnilo na byty, které fungovaly do roku 2009. Tehdy byli nájemníci vystěhováni a dům zůstal prázdný. My se teď snažíme, aby zase ožil,“ říká starosta Karel Macků.

S touto snahou dačické radnici pomáhají i studenti Vysokého učení technického v Brně. „Ozvalo se mi asi šedesát starostů, kteří nabídli objekty, které jim dělají v obci nějaký problém, neví, co s nimi, takže požádali, jestli bych je mohl zařadit do tématu ateliérové výuky. Jeden objekt je ve městě Dačice,“ vzpomíná garant obnovy památek Vysokého učení technického v Brně Adam Guzdek.

Čtrnáct studentů se na začátku letního semestru do Dačic vydalo, aby načerpali ducha Göthova domu. Pak měli za úkol vytvořit projekty. Někteří respektovali přání města, jiní se pustili i dál. „Máme návrhy i na knihovnu nebo startovní bydlení,“ dodává Adam Guzdek.

V pokojích Göthova domu je na zemi prošlapané děravé linoleum, ze stěn se loupe omítka, ale zároveň zaujme krásná klenba na stropě. „Je vidět, že ten dům je dlouhodobě neužívaný, ale je vidět i jeho historická hodnota,“ komentuje Karel Macků.

Práce, ve kterých studenti navrhují, jak Göthovu domu vrátit život, teď projdou takzvanou třetí kritikou. Při ní se studenti dozvědí hodnocení vyučujících. V průběhu června potom svoje projekty představí i dačické veřejnosti.

autor: hoch
Spustit audio

Související