Kniha o cyklické dívce Sáře otevírá dveře do dospívání

3. prosinec 2020

S Danou Sofií Šlancarovou listujeme její poslední knihou s názvem Malá velká cyklická dívka Sára. V Dámské jízdě se také dozvíte, proč se začala věnovat cykličnosti v životě ženy. Chybět ale nebudou ani rady pro dobrou pohodu a zdraví a také tip na cibulový sirup.

Příběh proměny dívky Sáry v cyklickou ženu s velkým Ž vás chytne od první stránky," říká Blanka Vun Kannon, zakladatelka školy Harmonie.

Sama totiž patřila mezi první čtenářky této knihy. Dana-Sofie Šlancarové se cykličnosti žen věnuje už několik let a stala se zakladatelkou projektu Cyklická žena. I o tom si povídala v Dámské jízdě s Mirkou Nezvalovou.

Tentokrát jsem se rozhodla nabídnout maminkám i jejich dcerám šanci popovídat si nad knihou o problémech, které jsou v naší společnosti stále tabuizovány. Tedy například první menstruace a vše, co je  ní spojené. Čtyři cykly, které pro lepší pochopení těch malých budoucích žen rozděluji jako roční období," vysvětluje Dana- Sofie Šlancarová s tím, že rodičům tato kniha vysvětluje, co vlastně jejich dcera prožívá.

Chtěla jsem, aby místo suché a nudné menstruační biologie tu byl skutečně cool cyklický příběh z dnešní doby, který baví číst dcery i jejich rodiče," dodává.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Mirka Nezvalová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.