Klášter minoritů v Č. Krumlově projde rekonstrukcí

12. březen 2004

Rozsáhlé opravy čekají bývalý klášter minoritů v Českém Krumlově, dnes klášter Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou. Městští radní již schválili návrh zadání veřejné zakázky na vypracování projektové dokumentace, podle které má být celková postupná rekonstrukce prováděna.

"Opravy jsou rozvrženy do tří etap. Náklady na ně i termíny dokončení budou stanoveny až na základě schválené projektové dokumentace," řekla ČTK mluvčí českokrumlovské radnice Jana Zuziaková. Na financování akce, která je součástí programu záchrany architektonického dědictví, se podle mluvčí bude podílet stát, město i vlastník kláštera, Rytířský řád křížovníků s červenou hvězdou. V první etapě mají být opraveny klášterní sklepy, ambit včetně přilehlých prostor a rajský dvůr, kde se počítá i s konzervací fasády. Tato část bude potom využívána pro kulturní a společenské akce.

Výstavba českokrumlovského kláštera minoritů začala přesně v polovině 14. století a postupovala zřejmě velmi pomalu. Chrám vznikl patrně ještě v tomtéž století, ambit mnichů však byl zřejmě dokončen až koncem druhé poloviny 15. století. Roku 1491 byla vysvěcena kaple sv. Wolfganga. Z nejstarší stavební fáze je tedy určující výstavba pozdně gotická. Významné byly úpravy a nová raně barokní vyýstavba započaté ve třicátých letech 17. století a záhy přerušené pro nedostatek peněz. Kostel byl prodloužen a zaklenut v letech 1649 až 1681. V roce 1668 byl klášter částečně poškozen požárem, což si vynutilo další stavební zásahy, které pokračovaly až do konce 17. století.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio