Kemp u Soumarského mostu zatopila voda, hasiči evakuovali devět lidí

13. červen 2018 09:07

Zvýšená hladina Vltavy v Lenoře na Prachaticku zaměstnala ve středu nad ránem téměř dvacet hasičů. Kvůli vydatnému dešti se řeka mezi druhou a pátou hodinou dostala na druhý povodňový stupeň.

„Po druhé hodině v noci nás volali do místního kempu v Lenoře, kde v půjčovně uplavalo dvacet lodí, takže jsme je pomáhali pochytat a dotáhnout zpět," popsal šéf lenorských dobrovolných hasičů Jiří Pojsl. Hasiči odvezli i traktor a mobilní záchody.

O lodě se v Lenoře stará Jaroslav Mikeš. „Slyšel jsem v noci, jak hučí jez, tak mě to upozornilo, že se něco děje. Ono to bylo tak rychlé, že ta vlna byla vidět. Lodě jsem měl na stojanech přímo u vody, začal jsem je odchytávat a přivazovat ke stromům, ale potom jelo pět lodí najednou, tak jsem je nastrkal do proudu a ony se zachytily v křovinách. Jelo 21 lodí a 21 lodí jsem zajistil,“ popsal.

Po páté hodině ranní pak hasiči z Lenory vyjížděli do zaplaveného kempu u Soumarského mostu. „Tam jsme evakuovali společně s hasiči z Volar a Prachatic devět osob,“ doplnil Jiří Pojsl.

Obyvatele kempu u Soumarského mostu vzbudil hukot vody, jeden německý vodák ji měl ve stanu až po kolena. Do zaparkovaných karavanů se voda nedostala. Dobrovolní hasiči strávili na místě dvě a půl hodiny, karavany a auta odtlačili na vyšší místo v kempu.

O evakuované rodiny se postaralo město Volary. „Ubytovali jsme je ve spolkové místnosti v naší požární zbrojnici, zajistili občerstvení, čaj a kávu. Postupně jsme je nechali odcházet, když měli možnost jít ke svému autu a odjet. Ještě tu máme dva lidi, kteří mají úplně utopený karavan,“ řekla starostka Martina Pospíšilová.

Do tábořiště se momentálně nedá dostat. „Cesta na levém břehu je hodně nízko, tak je na ní nejvíc vody a splývá s břehem, nedá se odhadnout, kde cesta je,“ vysvětlila správkyně Eva Klementová.

Kvůli silným dešťům stoupla hladina Teplé Vltavy u Soumarského mostu na Šumavě až o 150 centimetrů a měla téměř dva metry.

Podle informací Františka Vavrušky z Českého hydrometeorologického ústavu v Českých Budějovicích už je hladina Vltavy po kulminaci a klesla na první povodňový stupeň.

Jak uvedla ČTK, splouvání řeky je teď nebezpečné. Podobná situace bude i ve čtvrtek a v pátek. Situace se může zklidnit v sobotu.