Když kupujete punč, musíte vědět, kolik ho dostanete. Stánkaře kontroluje ČOI

14. prosinec 2016

Nepoctivost se nevyplácí, a to ani na vánočních trzích. Prodejce po celé republice každý den kontrolují pracovníci České obchodní inspekce. Jejich pozornosti tak neujdou ani stánky na náměstí Přemysla Otakara II. v Českých Budějovicích.

U jednoho stánku například inspektorům chyběla informace o celkovém objemu prodávaného nápoje i o tom, kolik je v punči alkoholu. „Hned zjednáme nápravu, protože je to správně, mělo by to být rozepsané,“ reagovala Iveta Hemerková, která přijela do Budějovic prodávat punč až z Brna.

Toto méně závažné porušení předpisů vyřešili inspektoři pokutou na místě. Pokuta se může vyšplhat až do výše jednoho miliónu, nicméně za méně závažná pochybení se ukládá v řádech tisíců.

U textilu kontrolují inspektoři údaje o tom, kdo produkt vyrábí, dodává nebo distribuuje, u vánočních svíček a pyrotechniky pak informace o bezpečném používání výrobku.

Důležitou součástí kontroly je také poctivost prodeje. „Samozřejmě se inspektoři zaměřují na seznámení spotřebitele s cenou, na správnost účtování, to znamená, zda prodávající za tu cenu, se kterou je spotřebitel seznámen, také to zboží účtuje, i na to, zda třeba vydá doklad na žádost spotřebitele,“ upřesňuje Martina Střihavková, vedoucí odboru kontroly prodeje ČOI.

Kontroloři České obchodní inspekce jsou v terénu každý den. Na adventní stánky se budou zaměřovat do 23. prosince.

Spustit audio