Když jsme dělali Nachové plachty na tlačném člunu, byl jsem kapitán a brácha první admirál. Teď jezdíme se stanem, tak jsem principál, říká Petr Forman

9. únor 2021

Herec Petr Forman není jen hercem, loutkohercem, ale také principálem. Prý podle toho, na čem zrovna pracuje. „Když jsme kdysi dělali Nachové plachty na tlačném člunu, tak tam jsem byl kapitán a brácha první admirál. Teď, když jezdíme se stanem, tak jsem principál. Kdybych měl divadlo, byl bych ředitel. Člověk se má nazývat podle toho, co dělá,“ říká v úvodu rozhovoru.

V kolik hodin má Petr Forman ráno? Prý záleží na tom, co musí během dne udělat. „Ale v téhle divné době jsem si odvykl pracovat v noci a ráno vstávám tak, jak potřebují moji psi. Řekněme, že na devátou hodinu už jsem v pohodě, vstávám tak kolem sedmé,“ dodává s úsměvem herec.

Důvodem jeho přítomnosti na jihu Čech je fakt, že jako režisér spolupracuje s Jihočesým divadlem na přípravě nové hry pro Otáčivé hlediště Muž Dvojhvězdy.

Hudba k této inscenaci se právě natáčí ve studiu Českého rozhlasu České Budějovice.

„Hudba je zkomponovaná už dříve, začali jsme zkoušet už v zimě 2019, pak jsme prošli celé období různých lockdownů, naštěstí se to povedlo v těch různých pauzách a bezpečnostních opatřeních dozkoušet už vloni, než se začala Bellarie rekonstruovat. Pak se čekalo, kdy se sejde orchestr,“ vypočítává Petr Forman zákruty příprav s tím, že například všichni členové orchestru museli projít covid testováním, včetně autora hudby Simona Thierrée, který je zároveň dirigentem a který musel projít i přeshraničními kontrolami.

Celý rozhovor s Petrem Formanem si poslechněte online, nebo si ji stáhněte k pozdějšímu poslechu do svých počítačů či mobilů.

autor: Český rozhlas České Budějovice
Spustit audio