Karel Čapek: Případ Selvinův. Příběh o mladém muži obviněném z vraždy své tety, který najde zastání u váženého básníka

17. březen 2024

Mladý Frank Selvin byl odsouzen na doživotí za loupežnou vraždu své tety. K hrůznému činu se nikdy nepřiznal. Jeho zoufalá matka tvrdí, že její jediný syn je nevinný, tetičku nezabil, ale nemá prý alibi. Na kolenou prosí básníka Undena, aby se pokusil jejího syna zachránit. Vážený básník, který nesnáší pohled na plačící ženy, se do toho pustí….

Čte: Jiří Ornest
Napsal: Karel Čapek
Režie: Lubomír Koníř
Natočeno: v Českém rozhlase České Budějovice

Detektivní povídky, které vyšly sebrané do knížek Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy, psal Karel Čapek (1890-1938) v roce 1929 původně do Lidových novin, kde působil jako redaktor. Už v témže roce vycházejí v nakladatelství Aventinum i knižně. Jedná se většinou o detektivní příběhy, jejichž hrdiny jsou policejní komisaři, agenti, strážníci, četníci, ale také sňatkoví podvodníci, zločinci či fanatičtí sběratelé. Jsou to starosvětské detektivky bez potoků krve a velkého násilí. Zlodějíček nebo podvodníček je stejně jako kriminalista jen obyčejný člověk. Čapek se v nich osvědčil jako skvělý vypravěč napínavých příběhů i mistr paradoxů se smyslem pro jemnou ironii.

Karel Čapek na portrétu z fotografického ateliéru OKO

Řada povídek „z jedné i druhé kapsy“ byla později zfilmována. Případ Selvinův k nim také patří. V roce 1968 byl podle této povídky natočen v koprodukci se Západním Německem televizní film Spravedlnost pro Selvina, v němž si hlavní roli básníka Undeho zahrál Rudolf Hrušínský. Příběh byl aktualizován a zasazen do probouzejícího se období konce 60. let. V závěru osmašedesátého roku stihl ještě premiéru, poté byl film uložen do trezoru a dalšího uvedení se dočkal až v 90. letech.

Další povídky Karla Čapka byly zfilmovány v unikátním dvanáctidílném projektu z roku 2011 s názvem Čapkovy kapsy, kdy mladí talentovaní režiséři točili televizní filmy právě podle povídek „z jedné“ nebo „druhé kapsy“.

autor: Martina Toušková | zdroj: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio