Kardiologové mají sraz na Hluboké

31. březen 2005

Většina nejvýznamnějších českých odborníků na nemoci srdce se dnes sejde na Dni jihočeského kardiocentra, který pořádá českobudějovická nemocnice. Cílem akce, která se uskuteční v Mezinárodní škole Townshend v Hluboké nad Vltavou, je rozšíření poznatků v oboru mezi terénní a praktické lékaře. ČTK o tom informoval primář kardiochirurgického oddělení českobudějovické nemocnice Marek Šetina.

"Počítáme mimo jiné s účastí profesora Jana Pirka z pražského IKEM, který se výraznou měrou podílel po odborné stránce na vzniku jihočeského kardiocentra," uvedl Šetina. Právě z IKEM přišla do českobudějovického centra většina kardiochirurgů. Svou práci vedle odborníků z celé republiky představí také lékaři českobudějovického kardiocentra. "Akce je určena také pro praktické lékaře, ambulantní internisty, ambulantní kardiology i lékaře z bývalých okresních nemocnic, kteří tak mají možnost seznámit se zde osobně s největšími českými kapacitami těchto oborů i nejmodernějšími způsoby léčby," řekl primář kardiologického oddělení nemocnice František Toušek. Kardiocentrum začalo vznikat v roce 1999 a první pacienty lékaři operovali v květnu 2000. O rok později jejich počet přesáhl tisícovku.

Nemocnice České Budějovice, která je akciovou společností ve 100procentním vlastnictví kraje, je s kapacitou 1650 lůžek čtvrtým největším zdravotnickým zařízením v republice. Ročně je v ní hospitalizováno v průměru 48.500 lidí a lékaři tam provedou téměř 25.500 operací a 420.000 ambulantních vyšetření. Loni se v českobudějovické nemocnici narodilo 2109 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio