Kardiocentrum českobudějovické nemocnice zvyšuje počet operací

6. červen 2005

Českobudějovické kardiocentrum od svého založení před pěti lety zdvojnásobilo počet operací. Zatímco v roce 2000 kardiochirurgové operovali 349 pacientů s nemocemi srdce, loni počet zákroků dosáhl 781. Novinářům to řekli zástupci českobudějovické nemocnice.

"V roce 2002 jsme provedli více než 1000 operací, a tím jsme se v tomto roce stali třetí největší kardiochirurgií v České republice, za IKEM Praha a CKTCH Brno, které dlouhodobě provádí mezi 1300 a 1550 operacemi ročně," uvedl primář kardiochirurgického oddělení nemocnice Marek Šetina. V celém regionu funguje systém, kdy sanita pacienta s život ohrožujícím infarktem převeze z okresní nemocnice do kardiocentra. Podle primáře kardiologického oddělení Františka Touška by se tak například nemělo stávat, že záchranáři převezou pacienta nejprve do okresní nemocnice, z níž ho lékaři po určení diagnózy stejnou cestou zpátky vyšlou do kardiocentra. Spolupráci nemocnic podle zástupců kardiocentra ještě zvýší sloučení nemocnic do jednoho holdingu od příštího roku. Kraj chce také letos do vozů záchranných služeb nakoupit speciální defibrilátory, jež dokáží rozpoznat, kdy dát pacientovi elektrický šok. Vyšlou rovněž signál EKG přímo do kardiocentra, kde lékaři vyhodnotí, zda mají záchranáři pacienta převézt do centra či okresní nemocnice. Šanci na přežití infarktu myokardu podle Touška navzdory nejmodernějším metodám zvyšuje hlavně rychlý příchod pacienta. Přijede-li pacient do kardiocentra během jedné hodiny po vzniku potíží, je úmrtnost na infarkt 2,7 procenta, do tří hodin čtyři procenta a do 12 hodin 11 procent. Nad 24 hodin se už ale úmrtnost blíží jedné čtvrtině, protože pak už mohou odborníci léčit jen komplikace, a ne vlastní infarkt.

Nemocnice České Budějovice je se 1650 lůžky čtvrtým největším zdravotnickým zařízením v republice. Je akciovou společností ve stoprocentním vlastnictví kraje, ročně je v ní hospitalizováno zhruba 48.500 pacientů a lékaři tam provedou bezmála 25.500 operačních zákroků a více než 420.000 ambulantních vyšetření. Loni se v nemocnici narodilo při 2046 porodech 2109 dětí.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio