Kapři z jihočeských rybníků čekají v kádích na zákazníky. Cena je stejná jako loni, způsob prodeje ovlivnila koronavirová pandemie

23. prosinec 2020 20:00

Prodej vánočních kaprů musí být ohleduplný k rybám i k lidem. Prodejci se při něm řídí nařízením veterinární správy a taky nařízením vlády.

Šetrná manipulace s kapry je pro rybáře samozřejmostí. Na bezpečnostní opatření proti šíření koronaviru si museli zvyknout prodejci i zákazníci. Na jednom z prodejních míst Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje na protivínském náměstí to zjistila naše reportérka Jitka Cibulová Vokatá.

Čtěte také

„Je to tradice, chodíme si sem pravidelně a vždycky chceme kapříka tak tři, čtyři kila,“ říká ke svému nákupu paní Šárka z Protivína.

„Kapra máme všech váhových kategorií, jak hladkého, tak lysce, tak šupinatého, abychom pokud možno uspokojili všechny zákazníky,“ vysvětluje rybář Krajského školního hospodářství Jihočeského kraje Stanislav Husa s tím, že největší zájem je přibližně o dvou a půl kilové ryby. „Jsou i zákazníci, kteří chtějí menší i dvoukilové a někdo zase čtyři kila a víc,“ dodává.

S prodejem a zpracováním pomáhají také studenti Střední rybářské školy ve Vodňanech. Zákazníci pak musí dodržovat určitá bezpečnostní opatření související s covidem-19, což je někdy obtížné.

„Někteří zákazníci přijdou třeba s malými dětmi, ty chtějí samozřejmě vidět rybu. Rozestupy je pak těžké dodržovat, i když to zákazníkům říkáme, že to není z naší hlavy. Zákazníci zase mají pochopení, většina má roušky, my samozřejmě také,“ dodává Stanislav Husa.

Celou reportáž Jitky Cibulové Vokaté si můžete poslechnout online, nebo si ji stáhněte do svých mobilů a počítačů k pozdějšímu poslechu.

Spustit audio