Ke kynutému těstu musí mít člověk respekt, tvrdí Josef Maršálek

23. prosinec 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Cukrář Josef Maršálek

Známý cukrář Josef Maršálek nám prozradí nejen recept na svou vyhlášenou vánočku, ale i to, jaké cukroví peče na vánoční stůl. 

Od malička chtěl být cukrářem a šel si za svým snem  tak nebojácně, že nakonec šéfoval cukrářům v londýnském obchodním domě Harrods a jeho zákusky ochutnala i královská rodina. Podle něj je základem skvělé vánočky dobrý recept. Tajemství je ale také ve způsobu kynutí. Po vymíchání totiž dává mísu přetaženou fólii na až 12 hodin do lednice. O recept se rád podělil.

"Ke kynutému těstu musí mít člověk respekt," tvrdí Josef Maršálek.

Ingredience
  • 1/2 mléka
  • 200 g cukru
  • kostka droždí (42 g)
  • 200 g mouky
  • vše smíchat a hodinu nechat kynout v teple.
  • Poté přidat 800 g mouky
  • 3 žloutky
  • 150 g másla
  • 10 g soli
  • Z toho vypracovat hladké těsto.
  • Další mouku nepřisypávat.
  • Pokud se těsto lepí, stále ještě dále propracovávat.
  • Pak přesunout nejlépe na noc do lednice.

Vánoční vánočka

K vykynutému těstu přidáme rozinky (rozhodně je předtím nenamáčet) a mandle. 2 upletené vánočky ještě necháme nakynout v teple, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a v horkovzdušné troubě pečeme na 160 stupňů 30 až 45 minut.

Josef Maršálek, který byl také porotcem v televizní soutěži Peče celá rodina, jen za letošní rok vydal tři kuchařské knihy. Tu poslední si vlastně tak trochu nadělil k letošním Vánocům. 

Na setkání s vámi se v Dámské jízdě těší Mirka Nezvalová a přidá k poslechu ještě i dobrou radu od Hany Hajné z Českých Budějovic. Ta přispěla do seriálu Pomáhejme si radou na krájení cibule bez slziček.

Pochopitelně nebudou chybět ani tipy pro dobrou pohodu.

autoři: Český rozhlas České Budějovice , Mirka Nezvalová
Spustit audio