Ke kynutému těstu musí mít člověk respekt, tvrdí Josef Maršálek
Známý cukrář Josef Maršálek nám prozradí nejen recept na svou vyhlášenou vánočku, ale i to, jaké cukroví peče na vánoční stůl.
Od malička chtěl být cukrářem a šel si za svým snem tak nebojácně, že nakonec šéfoval cukrářům v londýnském obchodním domě Harrods a jeho zákusky ochutnala i královská rodina. Podle něj je základem skvělé vánočky dobrý recept. Tajemství je ale také ve způsobu kynutí. Po vymíchání totiž dává mísu přetaženou fólii na až 12 hodin do lednice. O recept se rád podělil.
"Ke kynutému těstu musí mít člověk respekt," tvrdí Josef Maršálek.
- 1/2 mléka
- 200 g cukru
- kostka droždí (42 g)
- 200 g mouky
- vše smíchat a hodinu nechat kynout v teple.
- Poté přidat 800 g mouky
- 3 žloutky
- 150 g másla
- 10 g soli
- Z toho vypracovat hladké těsto.
- Další mouku nepřisypávat.
- Pokud se těsto lepí, stále ještě dále propracovávat.
- Pak přesunout nejlépe na noc do lednice.
Vánoční vánočka
K vykynutému těstu přidáme rozinky (rozhodně je předtím nenamáčet) a mandle. 2 upletené vánočky ještě necháme nakynout v teple, potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a v horkovzdušné troubě pečeme na 160 stupňů 30 až 45 minut.
Josef Maršálek, který byl také porotcem v televizní soutěži Peče celá rodina, jen za letošní rok vydal tři kuchařské knihy. Tu poslední si vlastně tak trochu nadělil k letošním Vánocům.
Na setkání s vámi se v Dámské jízdě těší Mirka Nezvalová a přidá k poslechu ještě i dobrou radu od Hany Hajné z Českých Budějovic. Ta přispěla do seriálu Pomáhejme si radou na krájení cibule bez slziček.
Pochopitelně nebudou chybět ani tipy pro dobrou pohodu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.