K řešení dopravy v Táboře má přispět speciální průzkum

5. říjen 2005

Dopravu v táborském Starém městě by měl pomoci vyřešit specializovaný průzkum. V okolí Žižkova náměstí je nyní nedostatek parkovacích míst. Řidiči odstavují vozidla i mimo vyznačená stání či v úzkých uličkách, kde znemožňují průjezd ostatním. "Rada podporuje postupnou redukci aut parkujících na Žižkově náměstí," řekl novinářům radní Jiří Fišer.

S opatřeními však radní chtějí počkat až na dokončení analýzy, kterou pro město zpracovává Centrum dopravního výzkumu (CDV) Brno. Průzkum, který také navrhne možná řešení po vzoru ostatních měst, by mělo CDV dokončit do 15. prosince. Na Žižkově náměstí podle tajemníka Lubomíra Šrámka parkuje stále větší množství automobilů. Jedním z důvodů je také úbytek přibližně 90 parkovacích míst u bývalého pivovaru kvůli archeologickému průzkumu. "Když někomu někam zakážete jezdit, tak mu také musíte dát nějakou alternativu," poznamenal Šrámek.

Dopravní situaci komplikuje také změna provozu na náměstí z kruhového objezdu na obousměrný provoz. Celé historické centrum Tábora je nyní nově obytnou zónou a její pravidla vylučují zachování kruhového objezdu. Při obousměrném provozu je ale kvůli nevhodně parkujícím vozidlům dopravní situace ještě méně přehledná. Radní proto chtějí do přilehlých uliček umístit další zpomalovací prahy.

autor: čro čb | zdroj: ČTK
Spustit audio