JVS investuje do kvality vody

9. červenec 2003

Nejméně šest milionů korun investuje letos Jihočeský vodárenský svaz (JVS) do dalšího zvýšení kvality vody z úpravny v Plavu na Českobudějovicku.

JVS již pořídil tři nové analyzátory, které nepřetržitě monitorují jakost upravené vody. Každý z nich přišel na půl milionu korun a 4,5 milionu korun svaz investoval do nového řídicího systému.

Špičková technologie podle ředitele JVS Antonína Prince umožňuje každých deset minut kontrolovat nejen množství železa ve vodě, ale i amoniaku a samozřejmě také chlóru. "Výměna řídicího systému představuje generační skok, protože nyní můžeme měřit i spotřebu elektrické energie a archivovat data, což u předchozí technologie nebylo možné," uvedl k významu investic Princ. "Každý rok investujeme prostředky z nájmu od Vodovodů a kanalizací Jižní Čechy (VaK JČ) do nových technologií. Letos počítáme ještě s výměnou čerpadel za 11 milionů korun a s běžnou údržbou, která je pro chod vodárenské soustavy nezbytná," řekl ČTK Princ. Vstupní kontrolu vody přitékající do úpravny zajišťují pstruzi, kteří jsou nejpřirozenějším indikátorem čistoty vody.

JVS je zájmové sdružení právnických osob, které má na starost správu a rozvoj společného zařízení pro výrobu a rozvod pitné vody. Sdružení bylo založeno v roce 1993 a při privatizaci s. p. Jivak bezúplatně získalo infrastrukturní majetek, jako jsou úpravny vody, vodovody, kanalizační sítě a čistírny odpadních vod. Spravuje majetek v hodnotě tří miliard korun. Nejvýznamnější je vodárenská soustava, která má hodnotu 2,1 miliardy korun.

autor: čro čb
Spustit audio