Jižní Čechy mají nejnižší kriminalitu v rámci České republiky

10. srpen 2009

Na jihu Čech je nejnižší kriminalita v rámci celé republiky. Vyplývá to z aktuálních policejních statistik. Za první pololetí řešili policisté v kraji kolem 7,5 tisíce trestných činů, o jedenáct set méně než v prvním pololetí loni. Objasnit se jim podařilo polovinu z tohoto množství.

Náměstek krajského policejního ředitele Roman Svatoš k tomu dodává: "Pro občany to je jednoznačně dobře, protože se dá říci, že jihočeský region je nejbezpečnější. 7,5 tisíce trestný činů oproti Praze, kde jich je 48 tisíc, je opravdu významný rozdíl. Na druhou stranu je nám někdy naznačováno, že tu máme tak nízkou kriminalitu, že bychom ji zvládli s menšími počty policistů a to je nepříjemné."

Zatímco celková kriminalita na jihu Čech se snížila, některých trestných činů naopak v prvním pololetí přibylo. Sem patří například zanedbání povinné výživy či ohrožení pod vlivem návykové látky.

Za první pololetí řešili jihočeští policisté pět vražd - dvě zatím neobjasnili. Jedná se o případ ženy z Jindřichova Hradce ze začátku roku a vraždu novorozence nalezeného v Českém Krumlově.

autor: Ivan Mls
Spustit audio